Pavliček: Prošlogodišnje geste srpske manjine bile su, bojim se, samo prividne…

Pavliček: Prošlogodišnje geste srpske manjine bile su, bojim se, samo prividne…

Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, za N1 je kazao kako je samo VRO je mogla vratiti ovaj prostor u hrvatske ruke.

Kazao je kako je oslobođenje Knina donijelo veliku nadu za prognane Vukovarce.

“Oluja nam je dala nadu da ćemo se i mi vratiti svojim domovina. Bilo je teško, posebno 1998-1999. godine, jer je velik dio Vukovara izgledao kao Hirošima. Velik broj protuhrvatskih građana smatrao je da će Vukovar ostati dio Krajine. Trebamo slaviti ovaj dan”, rekao je Marijan Pavliček.

Svega nekoliko stotina Hrvata se vratilo tada, rekao je.

“Puno Srba otvoreno je prijetilo, no ostali smo svoj na svome i gradimo Vukovar na ponos svih Vukovaraca”, rekao je Marijan Pavliček.

Evo kako je komentirao nedolazak predstavnika srpske manjine u Knin.

“Prošlogodišnje geste bile su, bojim se, samo prividne. Izražaji suosjećanja s hrvatskim narodom i Olujom – danas nema nikoga od predstavnika srpske manjine.

Potpredsjednik Vlade rekao je da bi volio da ovo bude dan pomirbe. Što je sljedeće, hoće li ovo biti dan bratstva i jedinstva? Ovo je dan pobjede. Mi smo za suživot, a Hrvatska je svoj teritorij oslobodila u besprijekornoj akciji Oluja”, rekao je Marijan Pavliček.

Jučer se 15.000 pripadnika srpskih stanovnika koji su živjeli u Hrvatskoj prije Oluje okupilo na skupu kod Beograda.

“Čule su se poruke Milorada Dodika, čuli smo da se Oluja naziva etničkim čišćenjem, da se Oluja želi izjednačiti s Jasenovcem, NDH… Predstavnici Srbije trebaju shvatiti da je velikosrpska politika poražena. Povijest nije počela 1995. nego da je 1991. godine, kada je u Kninu i Vukovaru bilo mnogo zločina. Samo VRO je mogla vratiti ovaj prostor u hrvatske ruke”, rekao je Marijan Pavliček.

Srbija se ne želi suočiti s istinom, koja je očito bolna, kazao je on.

“Ipak, morat će pogledati sebe u ogledalo i priznati da su glavni sukrivci predstavnici srpskog naroda. Srbiji treba poslati jasnu poruku, Oluja je čista i nećemo dozvoliti revizionizam hrvatske povijesti”, kazao je Marijan Pavliček, te zaključio kako treba zaboraviti dnevnopolitičke sukobe i slaviti.