SKUP U BUSIJAMA Porfirije poslao pomirljivu poruku, Dodik spominjao ‘srpski svet‘, NDH i ‘konačno rješenje‘, Vučić: ‘Srbi njima strše‘

SKUP U BUSIJAMA Porfirije poslao pomirljivu poruku, Dodik spominjao ‘srpski svet‘, NDH i ‘konačno rješenje‘, Vučić: ‘Srbi njima strše‘

U zemunskom naselju Busije održan je komemorativni skup za stradale Srbe u akciji Oluja

U Srbiji se svake godine 4. kolovoza održava Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja”, a ove je godine skup organiziran u zemunskom naselju Busije. Na komemoraciju su došli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić s članovima vlade, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Srba iz regije i niz drugih dužnosnika, javlja portal Nova.rs.

Na početku obilježavanja bogosluženje za stradale je održao poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije.

– Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, izjavio je poglavar SPC-a.

Patrijarh je poručio da Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje i istaknuo da su pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf.

– Pamtimo stradale bližnje, ali ne zlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsjednuti njima, rekao je patrijarh.

– Moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja, poručio je patrijarh.

On je upitao i tko je dobio progonom Srba i dodao da je „ostala samo pusta, prazna, neobrađena zemlja. ‘Zlo je upisalo svoj dobitak, čovjek je poražen, a Bog iznevjeren“.

Istaknuo je da je kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski mnogo puta bio u Dalmaciji te da je zavolio taj kraj.

– Malo gdje mi je nebo bilo blisko kao tamo i upoznao sam čestite Srbe i mnogo dobrih Hrvata koji su, stoljećima upućeni jedni na druge, međusobno živjeli, obogaćivali se, ali imaju nesporazume i sukobe i sami su nalazili način da idu dalje. Siguran sam da mnogi među vama ipak dijele moje iskustvo, rekao je patrijarh Porfirije koji se zatim izravno obratio krajiškim Srbima okupljenima na komemoraciji.

– Znam da ste ovdje svili novo gnijezdo, ali da ste srcem i dušom u Dalmaciji i drugim krajevima, moleći se za svoje bližnje. Ne želimo voditi ratove komemorativnim politikama sjećanja, a još manje ući u matricu zapomaganja i trajno ući u stanje žrtve. Narativ žrtve ne može biti pokretač nadahnuća, prije je trajna muka i pakao, rekao je patrijarh.

On je rekao da nisu potrebni samozvani mirotvorci kao posrednici „jer su oni često vođeni nama nepoznatim interesima pod plaštom mirotvorstva”.

Nazočnima se obratio i Milorad Dodik, čije su poruke bile dijelom u opreci s patrijarhovim apelom da se izbjegne narativ žrtve.

– Osmi put smo okupljeni da pamtimo ono što se dogodilo našem narodu u zločinačkoj akciji “Oluja”, kada je oko 2.000 civila stradalo. Okupljeni smo ovdje da pamtimo, a ne da se samo sjećamo. Ako se sjećamo to je onda samo ponekad, poručio je Dodik i dodao:

– Naš narod je stradalnički. Slušam ovdje riječi Franje Tuđmana: ‘Treba učiniti takav udarac da Srbi nestanu’. Bi li ijedan srpski političar mogao to izgovoriti?, upitao je dok je u publici bio Aleksandar Vučić, jedan od svojedobnih Šešeljevih ratnih huškača.

– Pamtimo stradanje biblijskih razmjera koje se dogodilo Srbima sa tog podneblja, koje se može smatrati konačnim rješenjem u državi hrvatskog naroda koja je smatrala da jednu trećinu treba pobiti, jednu protjerati i jednu pokrstiti, rekao je Dodik, koji se založio i za koncept ‘srpskog sveta’, za koji je rekao da je ‘vrijednost koja treba okupljati Srbe u Americi, Novom Zelandu i svugdje oko našeg pisma i jezika, oko naše vjere i krsne slave, naših vrijednosti’.

Aleksandar Vučić je okupljenima poručio da “pokazujemo koliko volimo svoj narod i kako nećemo zaboraviti sve ono kroz što su naši Krajišnici morali proći”.

– Kada se prisjećamo egzodusa i etničkog čišćenja 250.000 Srba, mi podsjećamo sebe na to tko smo i kuda idemo, poručio je Vučić ističući da su u srpski identitet “zauvijek ugrađene kolone na traktorima”.

– Govorimo o onome identitetu u koji su ugrađeni vječno i Jasenovac i Jadovno, i Prebilovci, ustvrdio je i dodao da “ne treba računati da ćemo dobiti ispriku ili da će se netko pokajati zbog zločina nad Srbima”. – Za njih postoji jedna istina – Srbi strše, Srbi su neposlušni, Srbi su nepokolebljivi i nepokorni, takvi nisu potrebni, rekao je Vučić.

– Ne želim se ispričavati onima koji su ubijali desetine i stotine tisuća Srba, želim razgovarati s njima u miru, želim čuvati mir, ali ne želim gaziti po ubijenim Srbima, ne želim gaziti po Krajišnicima. Nikada se kao danas nije prekrajala povijest, poručio je Vučić.

Ustvrdio je da u zaboravu ljudi žive pognutih glava, plašeći se i sebe i drugih.

– Tek kada počnu pamtiti mogu se i uspraviti, mogu se otvoriti i živjeti sa sobom i drugima bez sumnje i straha. Mogu i oprostiti, i možemo i moramo oprostiti, ali to možemo samo ako pamtimo, pošto u zaboravu nema oproštaja ni sebi ni drugima, rekao je još Vučić, prenosi Jutarnji.