Vučić: Ovo je Hrvatima Dan pobjede. Pobjede nad kim?

Vučić: Ovo je Hrvatima Dan pobjede. Pobjede nad kim?

U BUSIJAMA kod Zemuna održan je skup kojim se obilježava dan sjećanja na hrvatsku vojno-redarstvenu akciju Oluja.

U tom mjestu, naime, uglavnom žive izbjeglice iz Hrvatske.

Komemoraciji u izbjegličkom naselju Busije nadomak Beograda nazočio je SRPSKI državni vrh, najviši dužnosnici Republike Srpske, patrijarh srpski Porfirije i svećenstvo SPC-a, te više od 10.000 ljudi, uz program u kojemu je na sceni simbolično prikazano stradanje Srba od Jasenovca u vrijeme NDH do akcije Oluja koja je prethodila okončanju ratnih sukoba u Hrvatskoj i Domovinskog rata.

Vučić: U naš identitet su ugrađene kolone na traktorima

“Danas, kada ponovo podsjećamo sebe, osmi put, na ono što se dogodilo kolovoza 1995. godine, na užasan pogrom, protjerivanje više od 250.000 Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno i konačno podsjećamo sebe na to tko smo, što smo, odakle smo i kuda idemo. Govorimo o našem identitetu u koji su zauvijek ugrađene kolone na traktorima, zbjegovi, ubojstva na Petrovačkoj cesti i nečija jasna namjera da Srba u Hrvatskoj više nema”, rekao je Vučić na skupu.

“Govorimo o onom identitetu u koji su ugrađeni, vječno, i Jasenovac, Jadovno, svaka jama, svaki malj i svaka kama, koji su bili posljedice iste te politike, istrebljenja Srba, nekih pedeset godina ranije”, rekao je srpski predsjednik.

“Naučili smo zahvaljujući povijesti koju smo zapamtili, ugradili je u sebe. Ona se, kako je rekao jedan veliki pisac, možda ne ponavlja, ali se svakako rimuje. I danas obilježavamo jedno od njenih rimovanja, ono u kojem se poslije pola stoljeća riječ malj rimovala s riječju metak i riječ kama s riječju bomba i riječ istrebljenje, s riječju protjerivanje. Obilježavamo rimovanje riječi dr. Puka, ustaškog ministra pravde, koji je u srpnju 1941. godine Srbima poručio: ‘Ili se uklonite milom iz naše domovine, ili ćemo vas iseliti silom’, s riječima dr. Tuđmana iz srpnja 1995. godine: ‘Srbe treba tako snažno udariti da praktično nestanu'”, rekao je Vučić. Prenosi Index.hr

“Srbi su iz Hrvatske, barem iz njihovog kuta, praktično nestali”

“I jesu, Srbi su iz Hrvatske, bar iz njihovog kuta, gotovo i praktično nestali”, rekao je Vučić.

“Iseljeni su, prognani, otjerani, da ne pričamo o masovnom pokrštavanju i fizičkom istrebljenju tijekom Drugog svjetskog rata. Republika Hrvatska ovaj datum naziva i proslavlja kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Pobjede nad kim? Nad dobrim i skromnim ljudima, nad građanima Knina, Otočca, Gračaca, Korenice, Obrovca, Vojnića, Petrinje, Vrginmosta, Dvora, Plaškog i Slunja i nad čestitim domaćinima i zemljoradnicima u selima Like, Sjeverne Dalmacije, Banije i Korduna”, rekao je srpski predsjednik pa dodao: “Za nas to nisu samo strašne brojke stradalih.”

“Nećemo zaboraviti nepregledne kolone traktora koje voze dječaci”

“Nikada nećemo zaboraviti nepregledne kolone traktora koje voze dječaci koji su jedva izbjegli metke, bombe ili kame.

Ikone našeg sjećanja i vječni temelji našeg identiteta su majke koje privijaju svoje bebe, svoje srpske bebe na grudi i unezvijereno se osvrću u strahu da horde progonitelja ponovo odnekud ne iskrsnu i dovrše svoj davno isplanirani krvavi posao. Žive su slike sirotinjskog pokućstva na traktorskim prikolicama i ikone krsnih slava ušuškane najlonima i ponjavama da se ne oštete u zbjegu. Tako su, kao i uvijek kroz povijest, s nama putovali Sveti Jovan i Sveti Nikola, Bogorodica i arhanđeli, naši nebeski zaštitnici”, rekao je Vučić.

“Mi nećemo nikad dobiti priznanje svijeta za naše žrtve”

“Svijet i međunarodna pravda rekli su svoje”, rekao je Vučić i spomenuo presude Haškog suda kojima su oslobođeni generali Mladen Markač i Ante Gotovina.

“Mi nikada nećemo dobiti priznanje svijeta za naše žrtve. Nikada nitko neće zakukati i zaplakati za srpskom djecom”, rekao je Vučić i podsjetio na zločin na Petrovačkoj cesti.

Vučić je rekao da se, dok je predsjednik Srbije, neće ispričavati onima koji su ubijali stotine tisuća Srba.

“Neću gaziti po ubijenim Srbima, po krajišnicima koji su stradali samo zato što su Srbi”, zaključio je.

Dodik govorio o “biblijskim stradanjima”

Na skupu koji je osmi puta na državnoj razini upriličen kao Dan sjećanja koji zajedno obilježavaju Srbija i Republika Srpska, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nazvao je „biblijskim stradanjem“ ubojstva i pogrome Srba od Jasenovca do Oluje.

Podsjetivši na „ideologiju ustaške Nezavisne Države Hrvatske“ da „jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu raseliti a jednu pokrstiti”, Dodik je rekao da su danas prostori na kojima su živjeli Srbi u Hrvatskoj prazni i da „tamo nisu dopustili narodu ni da se vrati da bi ostvario svoja imovinska i druga prava”.

Patrijarh Porfirije: Bog ne broji čijih je žrtava više

Patrijarh srpski Porfirije, koji je prije komemoracije predvodio spomen stradalima u Oluji, poručio je da “Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje” i istaknuo da su “pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf”.

“Pamtimo stradale bližnje, ali ne zlopamtimo jer osveta i mržnja umanjuju one koji su opsjednuti njima”, rekao je patrijarh.

On je savjetovao da se, moleći za stradale bližnje, ne zloupotrebljavaju žrtve.

“Moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da, zloupotrebljavajući žrtve, produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja”, poručio je poglavar SPC-a.

“Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti”

On je istaknuo da “narativ žrtve kao jedini mogući ne može biti pokretač i izvor nadahnuća, već prije trajna muka i pakao”.

Patrijarh je, citirajući jednog od svojih prethodnika, patrijarha Germana, savjetovao: “Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti”.

Ranije tijekom dana održan je niz komemorativnih skupova za Srbe stradale u Oluji, a slični skupovi bit će održani i u četvrtak.