Hrvatske generale sumnjiče za ratne zločine: vrlo je zanimljivo tko je pokrenuo postupak u BiH

Hrvatske generale sumnjiče za ratne zločine: vrlo je zanimljivo tko je pokrenuo postupak u BiH

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske: ‘Ako DORH odbaci optužbe, više se nigdje neće moći pokrenuti sličan postupak‘

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine diplomatskim je putem proslijedilo Republici Hrvatskoj zamolnicu nadležnog Tužilaštva za preuzimanje predmeta iz njihove nadležnosti. Riječ je, kažu nam u Ministarstvu pravosuđa i uprave, o “postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BiH sumnja da je desetak hrvatskih državljana počinilo kaznena djela koja BiH dovodi u vezu s operacijom Bljesak”. U Ministarstvu nisu odgovorili na naš upit o kojim se imenima radi, kao ni o kojim točno optužbama, nego se samo potvrđuju prijašnje neslužbene informacije prema kojima su predmet optužbi protiv hrvatskih generala događaji vezani za operaciju Bljesak kojom je Hrvatska u svibnju 1995. godine oslobodila okupirani teritorij zapadne Slavonije.

Neslužbene informacije govore da su na popisu koji je Sarajevo dostavilo Zagrebu ratni zapovjednici Pavao MiljavacMladen MarkačMarijan MarekovićDavor Domazet Lošo te Luka Džanko. Na tom je popisu i troje preminulih ratnih zapovjednika – Petar StipetićImra Agotić i Ivan Basarac. Kako su mediji doznali, na listi su se, osim navedenih, našli i Renato RomićŽeljko VerkazRudolf LoknerVlado Gavrić i zapovjednik topništva u akciji Bljesak Gašljević.

Odustajanje od progona

– Ministarstvo pravosuđa i uprave utvrdit će postoje li formalne pretpostavke ili bilo kakve zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći DORH-u. Pritom će voditi računa o državnim interesima, kao i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona – izjavio je kratko za Jutarnji list ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Iz njegova Ministarstva poslana je još jedna važna poruka.

‘Neshvatljiv zahtjev’

– Ovo je potpuno iznenađenje i neshvatljiv zahtjev. Bljesak je u cijelosti vođen na teritoriju Hrvatske i stali smo kad smo došli do Save. Osobno sam došao do savskog mosta koji spaja Staru Gradišku s Bosanskom Gradiškom i jamčim da nijedan naš vojnik nije prešao u BiH. Štoviše, upravo je s bosanskog područja po nama tukla srpska artiljerija. Dakle, logika govori da bismo trebali mi njih tužiti, a ne obratno – izjavio nam je Luka Džanko, jedan od generala koji se našao na udaru tužiteljstva iz Sarajeva.

Džanko je 1994. došao u Zborno područje Bjelovar, gdje je pripremao strateške planove za Bljesak. A kad je počelo oslobađanje zapadne Slavonije, upravo su postrojbe pod njegovim zapovjedništvom ušle prve u Okučane. Komentirajući sadašnje optužbe, Džanko tvrdi da se radi o političkim motivima.

Više pročitajte OVDJE