Đurđica Klancir: Dva su mjeseca prošla od dolaska Tomaševića, koji su potezi povučeni?

Đurđica Klancir: Dva su mjeseca prošla od dolaska Tomaševića, koji su potezi povučeni?

Novinarka Net.hr-a Đurđica Klancir bila je gošća N1 Studija uživo i komentirala političke aktualnosti.

Na početku se osvrnula na poteze zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

“Bila su velika očekivanja od Tomaševića da će krenuti nekim velikim zahvatima, a on i njegov tim nastavljaju se baviti komunalnim problemima. Aposlutno je pohvalno što svaki tjedan imamo pressicu gradonačelnika i dogradonačelnika, ali s druge strane imamo zatvorenu strukturu Zagrebačkog Holdinga. Mi još zuvijek ne uspijevamo razgovarati s Nikolom Vukovićem i njegovim timom”, kaže Klancir.

“Ja sam u predizborno vrijeme pisala o odlukama koje je potegnuo tadašnji gradonačelnik Bandić, pauk nije dizao automobile i nisu se naplaćivale kazne. Trebali bismo o problemu prazne blagajne Zagrebparkinga čuti od šefa Zagrebparkinga”, dodaje.

Klancir kaže da je struktura Zagrebačkog Holdinga potpuno zatvorena i misli da je to pogrešno za novu vlast.

“Trebamo imati informacije iznutra. Trebamo vidjeti tu analitiku. Gdje je racionalizacija unutar Zagrebparkinga? Apsolutno da, radilo se o Bandićevom populističkom potezu. Apsolutno gradonačelnik ima pravo ukinuti tu odluku. Mislim da je važno dobiti dublji uvid u Holding, u Zagrebparking”, kazala je Klancir.

Kaže da je Tomašević morao naslijediti pročelnike i da se doveo u bizarnu situaciju.

“Sada su već prošla dva mjeseca. Koji su potezi povučeni? Ne treba kopirati ono što je radila Ana Stojić Deban, a to je potpuna zatvorenost”, rekla je.

“Velik dio Tomaševićevih glasača očekivao da bude drukčije”

Komentirala je i Korlaetovo polaganje vijenca na grob Franje Tuđmana.

“Velik dio glasača Tomislava Tomašević je očekivao da bude drukčije, da ostane jasnije određenje prema politici Franje Tuđmana i nisu očekivali da dogradonačelnik položi vijenca na grob Franje Tuđmana povodom obljetnice Oluje. Glasači Tomislava Tomaševića su očekivali odlučnije promjene pa i na toj jednoj idejnoj razini. Očekuju se odlučniji potezi. To sigurno nije lako nakon toliko duge vladavine Milana Bandića”, ističe Klancir.

Smatra da su okvir koji je dočekao Tomaševića, kao i zakonske zamke te nemogućnost rješavanja kadrovskih pitanja veliki uteg i da je kroz to teško funkcionirati.

“Gdje su protokoli za zviždače i osobe iz sustava koji žele upozoriti na neke nepravilnosti? Zašto Gradska skupština ne zasjeda češće? Apsolutno ne želim umanjiti značenje poteza da se rješavaju pitanja školskih odbora. Namjere su dobre, intenzitet u pojedinim segmentima treba pojačati. Postoje neki segmenti koje se moglo i moralo odlučnije riješiti. Nema razloga se drže protokola koji su vrijedili u Bandićevo vrijeme”, kazala je.

Previranja u Domovinskom pokretu

Klancir smatra kako Miroslav Škoro više nije tako daleko od HDZ-a idejno.

“Naravno, tu je opet pitanje što će na to reći glasači Domovinskog pokreta. Taj fajt oko stotinu tisuća kuna, tko je kome što obećao, zapravo i idejno pomaže HDZ-u. Dio glasača koji je tražio sigurnost na desnici, sigurno će se vratiti u monolitnu sigurnost HDZ-a”, rekla je.

“Ne zvuči uvjerljivo da su se Miroslav Škoro i DP razišli zbog par stotina CD-a. Tu se ide u šamaranje, ali ne otvaraju se prave teme. Miroslav Škoro ima jedinstven uvid u način na koji je funkcionirao Domovinski pokret”, dodala je.