Hoće li Zagreb postati Napulj ? Tomašević kaže da nema obnove ugovora sa Pripuzom…

Hoće li Zagreb postati Napulj ? Tomašević kaže da nema obnove ugovora sa Pripuzom…

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je povodom Međunarodnog dana mladih potpisao Europsku povelju o radu s mladima na lokalnoj razini, nakon čega je dao izjavu medijima. Rekao je kako ga smeta što se često o mladima priča kao o problemima a ne o potencijalu društva, a kao najveće probleme za mlade naveo je pristup nekretninama, kao i mjere APN-a i prekarni rad.

“Moramo mijenjati stambenu politiku i gledati u budućnost, na klimatske promjene koje će imati posljedice na nove generacije. Žao mi je situacije s pandemijom jer je mnogim mladima oduzela neke tradicionalne stvari, maturalne večeri, putovanja, druženja i u tom smislu nije im lako”, rekao je. Piše TELEGRAM

Kazao je da će se Grad Zagreb fokusirati na to da se mlade uključi u rješavanje problema i donošenje odluka. Nakon toga su počela pitanja novinara, prvo o problemu glomaznog otpada. Rekao je da bi o tome više govorio sutra.

Je li spreman obnoviti ugovor s Pripuzom?

“Traže se neka sustavnija rješenja, o tome bih sutra, da dobijem još više informacija i da Međunarodni dan mladih ne padne u drugi plan”, kazao je. Najavio je konferenciju na kojoj će govoriti o tome što gradska uprava radi da se riješi problem odvoza glomaznog otpada.

“Postoje određeni problemi, ali postoje i rješenja, a o tome ćemo sutra”, kazao je. Novinari su ga pitali i je li spreman obnoviti ugovor s Pripuzom. “Nema tu obnove ugovora, raspisan je javni natječaj. Nadam se da će se svi poslovni subjekti javiti, da će ponude biti što bolje i onda ćemo, ovisno tko najbolje ponudi, raspisati ugovor”, kazao je.

Govoreći o biootpadu rekao je da se on odvozi na kompostanu Zrinjevca. “Dugoročno trebamo raditi na kompostanama grada, jer dokle god je nemamo bit ćemo prisiljeni sklapati ugovore s tvrtkama i to po visokim cijenama”, rekao je pa dodao kako je i to jedan od problema koje su naslijedili. Novinari su ga pitali i za građevinski otpad, na što je rekao da je najizglednija jedna lokacija na Žitnjaku, ali se još čekaju sve dozvole.

‘Ne radi se o proširenju naplate’

Postavljeno mu je pitanje i o naplati parkinga kod zdravstvenih ustanova, na što je on rekao da je odluka o obustavi kontrole naplate donesena u listopadu prošle godine te kako je on tu odluku ukinuo na traženje Zagrebparkinga. “Dobar dio ljudi koji su parkirali tamo nisu bili korisnici nego su živjeli tamo ili radili tamo, i mogli su parkirati bez kontrole. Ne radi se o proširenju naplate nego o ukidanju jedne odluke”, kazao je.

Novinari se opet vraćaju na odvoz otpada. “Činjenica je da je sustav desetljećima zanemarivan, on opterećuje Holding a samim time i Grad Zagreb”, rekao je pa dodao da treba neko vrijeme da se to sredi jer se situacija nije desetljećima rješavala.