U vagonu izmjereno čak 36 stupnjeva, putnici bijesni, HŽ se opravdava: ‘Stižu novi vlakovi‘

U vagonu izmjereno čak 36 stupnjeva, putnici bijesni, HŽ se opravdava: ‘Stižu novi vlakovi‘

foto: Nathalie Hirshman/demosmedia/ilustracija

U HŽ-u naglašavaju kako su svjesni činjenice da vožnja u takvim vlakovima dovodi do nezadovoljstva

“Tko ste vi, što vas briga, vi ste samo putnik”, bio je odgovor konduktera na pitanje zašto u vlaku opet nema ventilacije. Nakon niza pritužbi korisnika i putovanja naših reportera na jednoj takvoj vožnji na relaciji Zagreb – Osijek, problemi se u HŽ vlakovima nastavljaju.

Dana 30. srpnja na toj relaciji, u vlaku s polaskom u 16:35 sati, bio je izmjeren 36,1 stupanj, dok se slična situacija ponovila i 10. kolovoza kad je temperatura premašila 34 stupnja. Jedan čitatelj javio nam se s pitanjem – tko snosi posljedice za takve uvjete putovanja u vlakovima. Piše Jutarnji list

– Činjenično, koja je razlika kad ostavite nekoga u automobilu na suncu i kad HŽ prevozi putnike u vagonima bez klimatizacije i ventilacije u vagonima čiji se prozori ne mogu otvoriti – pita se ogorčeni čitatelj.

Problem se najčešće javlja u trenutku kad se prikopča nova lokomotiva na kolodvoru u Koprivnici, a kako neslužbeno doznajemo od konduktera, stvar je u prespajanju električne energije.

– Vagoni krenu ispravni iz Zagreba, ali kad se prespoje u Koprivnici, nastane problem sa strujom i zbog toga neki vagoni imaju klimu, a neki nemaju. Mi pišemo izvješće nakon svake vožnje, ali za vrijeme vožnje ne možemo ništa – objašnjava nam kondukter.

Putnici se žale i za vrijeme vožnji i naknadno, ali problemi se ne rješavaju, često i kondukteri izgube živce pa budu neugodni prema putnicima i ne trude im se strpljivo objasniti.

– Tko si ti da ti ja to pokažem, ne smijem, imat ću problema sa šefovima – prenosi naš čitatelj što mu je navodno rekao jedan od konduktera kad ga je tražio da mu na uređaju pokaže koja je temperatura u vlaku.

Iz HŽ-a nisu odgovorili na pitanja Jutarnjeg o tome tko je odgovoran za takve uvjete vožnje, niti su nam rekli uvažavaju li naknadne reklamacije, ali su nas zato općenito izvijestili o trenutnom stanju s vlakovima.

– Naime, zbog iznadprosječnih temperatura dolazi do otežanog rada klimatizacijskog sustava u vlakovima i vagonima. U slučaju kvara na klimatizacijskom sustavu, nakon što dođu do odredišta, vagoni se šalju u radionicu. Izuzev 29 novih vlakova koji su u prometu, vozni park HŽ putničkog prijevoza prosječno je star više od 40 godina – govori nam glasnogovornica.

Naglašavaju kako su svjesni činjenice da vožnja u neklimatiziranim vagonima dovodi do nezadovoljstva putnika pa zato, kako bi se podigla razina usluge, HŽPP nabavlja nove vlakove.

– Trenutačno je u proizvodnji još 11 elektromotornih vlakova nakon čega će se nastaviti proizvoditi još 21 elektromotorni vlak, a sva 32 vlaka u prometu će biti do kraja 2023. godine. Sukladno planu HŽPP-a, radi se na osiguranju sredstava za financiranje nabave još 7 dizel-motornih vlakova, što je izuzetno važno za pružanje kvalitetne usluge na neelektrificiranim prugama. Planira se da će navedeni dizel-motorni vlakovi biti u prometu do kraja 2024. godine – objašnjava nam glasnogovornica.