Zapovjednik Ražov: sezona je bila izazovna, ali smo se dobro pripremili…

Zapovjednik Ražov: sezona je bila izazovna, ali smo se dobro pripremili…

Ove je godine požara manje nego lani, no sezona još nije gotova. Novinar HTV-a Ante Kolanović o tome je u Zemuniku razgovarao sa zapovjednikom 93. krila HRZ-a Krešimirom Ražovom. 

– Pitanje je hoće li biti manje požara u odnosu na prošlu godinu do kraja protupožarne sezone. Na pisti u Zemuniku inače su parkirani kanaderi i airtractori koji svakodnevno uzlijeću kako bi gasili požare. Trenutno je ondje samo jedan kanader. Prije nekoliko minuta tri su kanadera odletjela prema Drnišu, izvijestio je.

– Glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković danas je na sjednici Vlade rekao da je ove godine evidentirano oko 2400 požara raslinja, najviše, čak 80 posto, na priobalju na hrvatskoj obali. Požari se u prosjeku gase u okviru 4 sata i tu dolazimo do ključnog elementa. Efikasno gašenje uvelike ovisi o kanaderima Hrvatske vojske, dodao je.

Brigadir Ražov govorio je o sezoni.

– Ova sezona je bila dosta izazovna. Bilo je puno požara. Puno više nego prošle godine. Odgovorili smo na sve te izazove i na sve požare vrlo učinkovito i dokaz je to da smo se vrlo dobro pripremili za ovu protupožarnu sezonu. Imamo dovoljan broj ispravnih zrakoplova koji su spremni odmah reagirati. Isto tako i dovoljan broj posada koje su spremne odmah poletjeti. Isto tako današnji dan je pokazao da u cjelodnevnom angažiranju, bilo na Hvaru i sada na Oklaju, smo spremno reagirali. Vrlo brzo odradili cijeli taj posao. Ovim putem bih čestitao našim tehničarima koji odgovaraju na sve te izazove i cjelodnevno osposobljavaju zrakoplove i cijeli taj sustav funkcionira vrlo dobro, naglasio je.

– Sustav protupožarne zaštite je pomogao jako puno. Mi ga razvijamo svih ovih godina u sklopu i sustava Domovinske sigurnosti, operativno vatrogasno zapovjedništvo dolje u Divuljama, kao zapovjedni dio koji stvara operativnu sliku, puno znači u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, u suradnju s nama kao Protupožarnim snagama i namjenski organiziranim snagama HRZ-a iz zraka. Ta sinergija donošenja odluka na više razina takozvani “odozgora prema dolje i odozdola prema gore”, doprinosi učinkovitosti, brzini reakcije uz sustav nadzora s bespilotnim letjelicama, s kompletnom operativnom slikom, puno smo učinkovitiji i na vrijeme reagiramo što pokazuje da uspješno odgovaramo na sve izazove, istaknuo je. 

– Gašenje u drugim državama je jedno izuzetno dobro iskustvo s jednog stanovišta iskustva i odlaska negdje u zemlju, kako prijateljsku BiH, ili Grčku i Tursku, gdje smo uspjeli pomoći našim prijateljskim zemljama i taj osjećaj dolazi na prvo mjesto. Iza toga tek kataklizmične slike koje su se dole događale, našim posadama je dalo i nekakvo iskustvo koje nosimo ovdje jer takva širina požara se ovdje nije događala. I evo spremni smo i na takve stvari. Recimo da je to bio test naše učinkovitosti koja se pokazala jako dobra dolje i s našim taktikama i spremnošću naših posada, naglasio je. Javlja HRT