Kakav je to spoj zbog kojeg se masovno povlače proizvodi s polica trgovina i kako je zabranjeni pesticid dospio u sladolede, jogurte, kekse i vitamine?

Kakav je to spoj zbog kojeg se masovno povlače proizvodi s polica trgovina i kako je zabranjeni pesticid dospio u sladolede, jogurte, kekse i vitamine?

Ako do sad niste znali što je to etilen-oksid, ovo ljeto sigurno ste ga zapamtili. Gotovo da nije bilo tjedna u zadnja tri mjeseca, a da neki proizvod nije povučen s trgovačkih polica zbog prisutnosti etilen-oksida. Najčešće su to sladoledi, keksi sa sjemenkama, jogurti, a jučer je zbog etilen-oksida Ministarstvo poljoprivrede opozvalo nekoliko pakiranja vitamina, minerala i elektrolita u tabletama koje na hrvatsko tržište stavlja tvrtka Decathlon. Dobavljač je francuski Strapharm.

Sve je počelo kada je u aditivu E410 otkrivena prisutnost etilen-oksida. U svim europskim državama krenula je lavina opoziva, najprije sezama.

Ovo ljeto kod nas su povučena dva voćna jogurta Dukatos proizvođača Dukat, zatim sladoledi Snickers, Twix, Bounty i M&Ms proizvođača Mars Hrvatska d.o.o., kao i nekoliko sladoleda u većim pakiranjima iz Metro Cash & Carryja, te vrhnje za kuhanje Bravo Crema iz Konzuma i Cremino za kuhanje tvrtke Stanić… Zbog postojanja zabranjenog pesticida u sjemenkama sezama koje se koriste u proizvodnji krekera s tržišta je ovaj mjesec povučen proizvod Gustoni Cracker Sesam njemačke tvrtke Dennree GmbH. Također Ministarstvo poljoprivrede nedavno je opozvalo i sladolede Milka classic štapić 4×100 ml, lješnjak štapić i classic štapić zbog utvrđenog etilen-oksida u aditivu koji se upotrebljava u proizvodnji sladoleda, a iz Sparovih supermarketa povučeno je pet okusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri.

 Obavijesti o kontaminaciji dolaze preko Koordiniranog sistema brze razmjene podataka (Sciri), a povlačenja se provode pod nadzorom nadležnih agencija EU.

Što je etilen-oksid?

Etilen-oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi u proizvodnji kemikalija dok u prehrambenoj industriji u EU, njegovo korištenje nije dopušteno.

U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. Vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, no studije su dokazale njegova kancerogena svojstva. Etilen-oksida praktički nema u masovnom opticaju, a slučajevi trovanja ovim spojem uglavnom su ograničeni na pogone u kojima se on proizvodi.

Godinama je korišten kao pesticid u poljoprivredi, obično za čišćenje silosa od parazita. U Europskoj uniji više nije ni na listi aktivnih tvari dopuštenih za zaštitu biljnih nasada. Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz trećih zemalja gdje je korištenje etilen-oksida u prehrambenoj industriji dopušteno. Najviše ga je bilo u sezamovim sjemenkama uvezenim iz Indije, a više od polovice europskog godišnjeg uvoza od 70.000 tona sezama dolazi upravo iz Indije.

Predstavnici hrvatskih proizvođača tražili su stoga bolji nadzor proizvoda koji se uvoze iz zemalja koje nisu u Uniji jer, kako je objasnila Tajana Radić iz Hrvatske poljoprivredne komore, ako Hrvatska mora zadovoljiti visoke europske kriterije, moraju ih zadovoljiti i ostali koji uvoze u našu državu.

Na razini EU-a proizvodi se bez procjene rizika odmah povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid što inače nije bio uobičajeni postupak.

Dobiva se od sjemenki rogača

Etilen-oksid, još je 1981. zabranjen u hrani na prostoru tadašnje Europske ekonomske zajednice. Dobiva se od sjemenki rogača, a koristi se u proizvodnji etilen glikola koji se koristi kao antifriz. Američki znanstvenici spoj povezuju s oboljenjima raka dojke kod žena i malignim oboljenjima limfnih čvorova. Pri sobnoj temperaturi to je bezbojan plin koji služi kao međuproizvod u mnogim organskim sintezama. Upotrebljava se tako kao sredstvo za suzbijanje štetočina, za sterilizaciju kirurških instrumenata te kao sirovina za pripravu spojeva poput akrilonitrila, etanilamina, etilen-glikola i neionskih površinski aktivnih tvari.

Kako navodi Otrovno.com, iako je u nekim proizvodima bio prisutan u koncentracijama i do tisuću puta iznad maksimalno dopuštenih granica za rezidualne tvari u EU (primjerice, na sezamovim sjemenkama ga smije biti najviše 0,05 mg/kg), etilen oksid je proglašen tek potencijalnim kroničnim rizikom, jer bi potrošač morao konzumirati kontaminirane sjemenke svaki dan tijekom života, i to u velikim količinama, da bi zdravlje bilo ugroženo.

Nasuprot tome, mikrobiološki parametri, kao što su bakterije iz roda Salmonella spp, Listeria Monocytogenes, Escherichia coli, bakterijski toksini, Norovirusi ili histamin mogu predstavljati ozbiljan i akutan rizik za potrošače neposredno nakon konzumacije proizvoda, posebice ako nije dobro termički obrađen. Prenosi Slobodna Dalmacija

Jedan je izvor velikog povlačenja proizvoda s polica

Tomislav Kiš iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane komentirao je za N1 televiziju stanje na tržištu vezano za povlačenje velikog broja proizvoda posljednih tjedana.

“Dobro je znati da je jedan izvor ovog velikog broja povlačenja. Jedna je velika pošiljka stigla u EU, a bila je kontaminirana etilen oksidom. Trag vodi do dobavljača u Turskoj”, kaže Kiš dodajući da se za kontaminiranu pošiljku najprije saznalo u Španjolskoj koja je potom obavijestila i ostale članice. Prema njegovim riječima na razini EU-a je nakon toga dogovoreno da se “ide maksimalno strogo”.

„Na prvi pogled izgleda da je ovo veći incident, ali ne, ovo je situacija u kojoj sustav pokazuje svoj smisao. Ovo se ne može potpuno izbjeći, dogodit će se opet, ali bitno je da se trenutno i iz predostrožnosti sve povuče. I to se upravo radi”, kaže Kiš.

Što napraviti kada kupci naiđu na sumnjive proizvode s istaknutim datumima na policama dućana, on kaže da “proizvođači nisu krivi”.

“Oni su poduzeli mjere i reagirali čim su saznali za moguću opasnost. Sumnje na prepakiranje i lažiranje datuma više nisu incidenti, to je svjesno i predviđene su sankcije. U slučaju da se nešto nađe, to nije dopušteno ni zakonski ispravno i novi Zakon je pooštrio kazne za to. To više nije incident, to je prevara.”