Smijete li voziti u japankama i gaćama i pritom čitati novine? Evo što kaže policija…

Smijete li voziti u japankama i gaćama i pritom čitati novine? Evo što kaže policija…

Neprikladna odjeća i obuća ne spominju se u zakonu, prema kojemu je vozač u prekršaju samo ako mu se u ruci tijekom vožnje nađe uređaj

Sjedite za upravljačem gotovo kao od majke rođeni, osim kupaćih gaća na sebi imate samo ručnik nehajno prebačen oko ramena kako bi s njime povremeno obrisali znoj s čela, a papučicu gasa dodirujete golim prstima koji jedva proviruju iz šlampavo nataknutih natikača… Ovakva scena, učestala u ljetnim mjesecima na obali Jadrana, ali i u blizini rijeka i bazena, odnosno svake lokacije na kojoj ljudi traže osvježenje od nesnosnih vrućina, svakako nije najugodnija oku. No, nije niti protivna slovu zakona. Piše autoklub

Vozač, naime, u Hrvatskoj ima pravo upravljati vozilom u kakvoj god odjeći i obući mu se to prohtije, pa kad sljedeći put čujete priču – a one se također redovito pojave upravo u ljetnim mjesecima – da je netko „popušio“ kaznu zbog vožnje u natikačama, japankama ili nečemu trećemu, znajte da je riječ o čistoj izmišljotini. Ili vicu, smišljenom da se malo zabavi narod.

Da je tome tako potvrdili su nam i iz Ravnateljstva policije, gdje smatraju da vozač može biti kažnjen zbog „neprikladne odjeće“ samo ako policajac nije najbolje upoznat sa zakonom i pogrešno ga tumači. Vozačima je zabranjeno, citiraju zakon u Ravnateljstvu policije, tek korištenje mobitela i drugih uređaja na način koji bi umanjili mogućnost sigurnog upravljanja vozilom.

Pri čemu, navode, da je i mobitel dozvoljeno koristiti „ako se koristi naprava za njegovo korištenje bez ruku“. Iz toga jasno proizlazi da kazna od 1000 kuna prijeti samo onima koje policija zatekne s uređajem u rukama, dok se „neprikladna odjeća i obuća“ ne spominju u ovom članku, ali niti igdje drugdje u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Samim time, šansa da budete kažnjeni zbog vožnje u japankama ravna je nuli.

Citirana odredba o zabrani “korištenja mobitela i drugih uređaja na način koji bi umanjili mogućnost sigurnog upravljanja vozilom”, međutim, otkriva da vozači nemaju širom otvorene ruke samo kad je riječ o izboru obuće i odjeće u kojima će sjesti za upravljač, nego im je za vrijeme vožnje u rukama dopušteno držati baš sve što se ne smatra uređajem. Ispada tako da vozači mogu u rukama držati novine, češalj, flomaster, pa i ciglu, i sve je to u skladu sa zakonom dok im se u rukama ne zalomi i neki predmet koji zbog antene, žica ili čipa može biti proglašen uređajem. Na semaforu je tako dopušteno čitati knjigu, barem dok se to ne čini sa zaslona tableta. Moguće se u vožnji i brijati, ali samo jednokratnim britvicama, ne i aparatom za brijanje. Moguće je i pušiti, ali samo motani duhan ili cigarete, jer već one s predznakom “e” mogu proći pod uređaj i donijeti kaznu.