8.000 popisivača krajem rujna kreće po kućama. Ne zna se koliko će među njima biti cijepljenih: Zamislite da samo jedan bude zaražen….

8.000 popisivača krajem rujna kreće po kućama. Ne zna se koliko će među njima biti cijepljenih: Zamislite da samo jedan bude zaražen….

Među građanima javlja se zabrinutost zbog skorašnjeg popisa stanovništva. Naime kako popisivači izlaze na teren krajem rujna te dolaze na vrata i ulaze u domove mnogi se građani pitaju što ako pojedini od njih budu potencijalni širitelji virusa.

Prijepor izaziva činjenica da neće biti poznato tko je od popisivača cijepljen, a tko nije. Isto tako veliki dio njih spada u mlađu populaciju koja uglavnom prema statistikama nije primila ni jednu dozu. Iz Državnog zavoda za statistiku kažu kako nemaju pravni temelj koji bi im dao pravo da pitaju popisivače jesu li cijepljeni, piše Slobodna Dalmacija.

Prilikom ulaska u domove popisivači će se pridržavati svih mjera Stožera civilne zaštite RH od dezinfekcije ruku, nošenja maski i držanja razmaka. Svakako preporuka Stožera civilne zaštite RH je da popisivači imaju covid potvrde kako bi cijeli proces popisivanja uz pridržavanje mjera bio još sigurniji, poručuju iz DZS-a.

Od ukupnog broja popisivača, što se tiče dobne strukture, gotovo polovica otpada na mlađu populaciju staru do 25 godina, dok samo petnaestak posto izabranih popisivača stariji su od 50 godina. Ima ih malo manje od 8000, a od toga su trećina studenti, a trećina nezaposleni.

“Činjenica je da je eventualno traženje podatka je li netko cijepljen ili ne, pravno pitanje, a ne epidemiološko. Ali je i činjenica da će više tisuća osoba ići od vrata do vrata i morali bi biti cijepljeni. Zamislite da samo jedan bude zaražen”, rekao je imunolog Zlatko Trobonjača, dodavši da je dodatna opasnost je što gotovo polovica otpada na mlađu populaciju. Ako je sporno pitati jesu li cijepljeni ili uvjetovati cijepljenjem rješenje je možda u brzim antigenskim testovima.

“Popisivači bi se mogli svaki dan testirati, ali je problem što ih ima veliki broj”, kazao je, prenosi RTL.