Međimurski župan bez dlake na jeziku pobrojao probleme u romskim naseljima, ali i predložio rješenje: “To treba nazvati pravim imenom”

Međimurski župan bez dlake na jeziku pobrojao probleme u romskim naseljima, ali i predložio rješenje: “To treba nazvati pravim imenom”

Tragična situacija koja se dogodila u Paragu posljedica je guranja problema pod tepih na koje upozoravamo već godinama, kazao je međimurski župan Matija Posavec u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Ivanom Čorkalom.

”Kada se prije dvije godine dogodila slična situacija u drugom naselju, govorili smo i ukazivali na probleme koji evidentno postoje i te probleme treba nazvati pravim imenom bez uvijanja što ću ja i učiniti: u romskim naseljima postoji problem divlje vožnje, pijančevanja, zanemarivanja djece, nenamjenskog trošenja socijalne pomoći i ilegalnog oružja i to je naprosto problem koji sustav treba riješiti”, ustvrdio je međimurski župan Matija Posavec.

”Sustav ako netko nenamjenski troši socijalnu pomoć, ako ilegalno gradi, ako uzrokuje požare, ako krade, ako zastrašuje svoje sugrađane, treba reagirati i sankcionirati ga. Sve dok u dovoljnoj mjeri ne bude sankcioniranja, tada ga zapravo motivirate da to čini i dalje i žao mi je što se sve dogodilo, ali opet pozivam: nudim rješenja, poslušajte nas, možemo i te probleme riješiti”, kazao je Posavec.

Tvrdnje da policija ne poduzima dovoljno kada je riječ o oružju, međimurski župan je odbacio: ”Policija itekako poduzima. Kada u proteklih 25 dana imate 41 intervenciju samo u tom jednom romskom naselju, onda vidite koliko je sustav opterećen u smislu da sankcionira ili preko svog sustava te stvari riješi. Naprosto problem je malo širi i treba ga šire sagledavati, ne samo s aspekta policije, nego i pravosuđa i socijalne skrbi, Državnog inspektorata jer postoji i ilegalna gradnja i uzrokovanje požara te zanemarivanje djece što su sve kaznena djela i ono što jedino tražimo jest da se u ovoj zemlji poštuje zakon”.

”Ljude ne treba dijeliti, osim na prokazivanje onoga tko je lopov, diler, ubojica. Kad će zakoni vrijediti jednako za sve, kad neće biti jednakih i jednakijih tada će cijela situacija biti dobra i u tom kontekstu sutra ćemo uputiti zaključke s Vijeća za prevenciju prema resornim ministarstvima i Vladi generalno”, najavio je Posavec.

”Tražit ćemo da se strogo kontrolira socijalna pomoć jer i ovaj slučaj koji se dogodio dogodio se u dane socijalne pomoći kao i mnoge druge stvari vezane uz narušavanje javnog reda i mira te da se što više spriječi ilegalna gradnja, kao i da se kontroliraju roditelji koji zanemaruju svoju djecu jer moramo promišljati i budućnost s obzirom na to da takvo ponašanje generira i mnoge mlade delinkvente, a i da se spriječe krađe i požari”, kazao je međimurski župan. 

”Ako dobivate javni novac, a taj javni novac je za osnovne životne uvjete, onda ga ne možete trošiti na alkohol, drogu ili nešto treće, a ako to činite onda država mora imati mehanizam da to spriječi i sankcionira”, kazao je Posavec i podsjetio na ideju vaučera umjesto gotovog novca koju zastupa od ranije: ”Taj prijedlog bi ljude mogao odgajati da namjenski troše socijalnu pomoć”.