SDSS se jako naljutio na plakat kojim nepostojeća udruga poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati pravoslavci…

SDSS se jako naljutio na plakat kojim nepostojeća udruga poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati pravoslavci…

Jumbo plakat nepostojeće i neregistrirane udruge poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati, pravoslavci i pripadnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve…

“Popis stanovništva 2021. – neprimjerena medijska kampanja i pritisci”, posebno s naglaskom na jumbo plakat koji je prije dva dana osvanuo na Mlaki u Rijeci, u organizaciji Udruge hrvatskih pravoslavnih branitelja, a kojim se poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati, pravoslavci i pripadnici Hrvatske pravoslavne crkve, bila je tema konferencije za novinare Županijske organizacije SDSS-a Primorsko-goranske županije, kojoj je nazočila i saborska zastpnica SDSS-a Dragana Jeckov.

– Ovaj sramni plakat koji je osvanuo u Rijeci, jednom od najdemokratskijih gradova u Hrvatskoj, ima cilj zastrašivanje i pritisak na pripadnike srpske zajednice, u svjetlu nadolazećeg popisa stanovništva. Piše Novi List

Jumbo plakat nepostojeće i neregistrirane udruge poziva Srbe da se izjasne kao Hrvati, pravoslavci i pripadnici nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve.

Pokušaj je to asimilacije od strane grupe s malignim temama. Ideja da svi Srbi budu Hrvati nije nova i originalna, postojala je za vrijeme NDH-a, kada je i postojala i jedino tada i djelovala Hrvatska pravoslavna crkva.

Ovo smatramo pritiscima i zastrašivanjem pripadnika srpske zajednice. Većina manjinskih prava određena je brojem članova te manjine i očito je ovdje namjera da bude što manje Srba. Nadam se da nitko neće podleći ovakvim pritiscima.

Ovo je bacilo sjenu na našu medijsku kampanju, koju ćemo bazirati na slobodi izjašnjavanja bez straha, uz poruku svima da sve vrste pritisaka prijave nadležnim institucijama, kazala je Jeckov, dodajući kako je o svemu obaviješen i Grad Rijeka, na čijem je oglasnom prostoru osvanuo sporni jumbo plakat te se očekuje i očitovanje predstavnika Grada.

Mislimo da su u pitanju desno orjentirane grupacije i naša je namjera da se takva maligna ideja ne proširi, iako se na internetskim stranicama te nepostojeće Hrvatske pravoslavne crkve može vidjeti da im je u planu postaviti osamdeset takvih plakata na području cijele Hrvatske, a posebno to očekujemo da će biti na područjima gdje živi značajan broj Srba, istaknula je Jeckov.

Slučaj je osudila i Županijska organizacija SDSS-a Primorsko-goranske županije, čija je predsjednica Vesna Blanuša kazala kako sadržaj ovog sramnog plakata pokazuje sve ono što Grad Rijeka i PGŽ-e nisu.

– Ovo je pokušaj zastrašivanja građana srpske zajednice, ideja koju demokratsko društvo ne podržava i ovom prilikom pozivamo sve građane da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne slobodno i bez straha, da budu slobodni građani Eurospke unije kojoj pripadaju.

Srpska zajednica u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci i svi slobodni građani neće podleći pritiscima s plakata, rekla je Blanuša.