Nela Sršen: Obveza cijepljenja mogla bi postati bumerang, razlog je paradoksalan…

Nela Sršen: Obveza cijepljenja mogla bi postati bumerang, razlog je paradoksalan…

Dr. Nela Sršen rekla je kako se Italija zadnjih mjesec i pol dana držala jako dobro na europskoj ljestvici te je bila obojana u “bijelo”. Sicilija je prva pokrajina koja je obojana u “žuto”, po novim parametrima koji više nisu samo indeks zaraženosti na 100.000 stanovnika, nego i indeks okupiranih na reanimacijama te indeks okupiranih na internoj medicini.

“Mora biti najmanje dva parametra zajedno da bi se prešlo u žutu ili crvenu zonu. Ako bi se bazirali samo na brojkama, po indeksu zaraženosti na 100.000 stanovnika, onda bi više pokrajina bilo u crvenom. Sljedeće su, pretpostavljam, Sardinija, Lazio i neke druge. Treba naglasiti da Lombardija, koja je prošla najgore, jedna je od onih koji imaju najbolju procijepljenost i najmanju stopu zaraženih”, rekla je Sršen za HRT.

Italija je krenula stopama Njemačke i Grčke – najavila je da bez covid potvrde neće biti moguće ići u restorane, kina, na bazene, teretane. Italija ima procijepljenost osoba starijih od 12 godina nešto veću od 57 posto.

“‘Green pass‘ se davao svim ljudima koji su se testirali, što samo po sebi nije indikator, ali s druge strane stavlja se protiv onih koji su no vax, koji nisu u mogućnosti ulaziti u restorane, kina i raditi sve što bi normalni ljudi trebali raditi. Italija ide sada prema tome da se ukine ‘green pass‘ i da se ostavi samo za one koji su cijepljeni i koji su preboljeli covid”, pojasnila je Sršen.

Prema dekretu, od travnja je cijepljenje u Italiji postalo obvezno za sve koji rade u zdravstvu i socijali, odnosno koji su u kontaktu s pacijentima.

“Bilo je dosta protesta i opomena. Ja sam dobila dvije opomene, ne zato što se nisam htjela cijepiti, nisam imala vremena, nisam bila u mogućnosti. Ostalo nas je jako malo u Padovi liječnika koji se nisu cijepili. Moja kolegica patolog ima strah od cijepljenja. Mislim da bi ljudima trebalo objasniti što znači imati strah od cijepljenja i što znači razboliti se u slučaju kad netko nije cijepljen, koje bi posljedice mogao imati. Sve ovo cijepljenje, necijepljenje, je stvar percepcije i objašnjavanja ljudima koja je prednost cijepljenja. Ta obligatornost mogla bi postati bumerang. Razlog je paradoksalan. I oni koji su cijepljeni, bilo kakav smrtni ishod nekoga tko je cijepljen, mogao bi biti politički instrument za sve one koji su no vax”, rekla je.

Vidimo da u Izraelu efikasnost cijepljenja pada. Je li to uvjetovano nekim drugim varijantama, to sad ne znamo. Činjenica je da je efikasnost cjepiva s 80% posto prešla na 60-70%. Trebamo biti jako oprezni što se tiče obligatornosti. Neki su suspendirani iz bolnice, nekima je ponuđena druga vrsta posla gdje nisu u kontaktu s pacijentima. Vidjet ćemo kakva će biti evolucija, tim više što nedostaje zdravstvenih djelatnika”, rekla je Sršen.