Društveni dom Draže Mihajlovića pretvorili u mjesto za rudarenje kriptovaluta, otkriveni slučajno…

Društveni dom Draže Mihajlovića pretvorili u mjesto za rudarenje kriptovaluta, otkriveni slučajno…

U Ivanjici u Srbiji, skupina Ivanjčana uhvaćena je corpus delicti. Naime, oni su u prostoriji lokalnog doma Draže Mihailovića postavili opremu za rudarenje kriptovaluta u vrijednosti od pet tisuća eura, koji su bili posloženi u prigodne ormariće te su bili naređeni na daljinsko upravljanje. Cjelokupna oprema je, kako piše portal Nova, priključena na mjerno mjesto koje služi gradskim potrebama, a koje nije korišteno, stoga nije bilo evidentirano u Elektrodistribuciji.

Ipak, prevara je otkrivena kada su radnici pokušali ući u prostorije podruma kako bi priključili struju za osvjetljenje parka tijekom festivala Nušićijade, ali njihov ključ nije otključavao prostorije te su obili brave i zatekli neprijavljenu opremu u podrumu. Prostorija je bila obljepljena, a temperatura je bila na iznad 40 stupnjeva Celzijusa.

Radnici su slučaj prijavili policiji koja je otvorila istragu. Saznaje se kako je nastala materijalna šteta od oko 20 tisuća eura, a potrošeno je oko 55 tisuća kilovat sati struje.

Rudarenje kriptovalutama postalo je unosan posao za kojeg se sve više odlučuju ljudi iz regije, pa tako i spomenuta ekipa iz Ivanjice, a Marko Crnjanski s portala Netokracija je za portal Infobiz odgovarao na pitanja u vezi rudarenja kriptovaluta.

– To je zasnovano na takozvanom blokchainu, odnosno na lancu zasnovanom u blokovima i podaci koji uđu u te blokove odatle ne mogu izaći. I kriptovalute, većina njih zasnovane su na blokchainu, a rudarenje je proces kojim se ti podaci prikupljaju i čuvaju na tom blokchainu. Dakle, vi zapravo vašom procesorskom snagom ili grafičkom karticom pozajmljujete tu snagu vašeg računala nekom drugom korisniku ili korisnicima koji se javljaju u tom blokchainu. Samim tim vi razbijate te prostore u kojima se nalaze kriptovalute i one se tako mogu naći na vašim računima ili digitalnim novčanicima, kaže.

Iako je sam proces skup, nekome tko se time ozbiljno bavi može biti isplativ.

– Korisnici tu moraju u obzir uzeti nekoliko bitnih faktora prije nego što se krenu time baviti. Prvo, da vide koliko su novca spemni uložiti i koliko izgubiti jer kada je tržište kriptovauta u pitanju to moramo imati na umu. Kada kažem ulaganje, mislim na te mining riggove odnosno računala koji se zasnivaju na grafičkim karticama, koje rudare kriptovalute. Te grafičke kartice mogu da koštaju 400, 500 eura po komadu, a potrebno vam je nekoliko. Samo rudarenje zahtijeva da se te grafičke kartice s vremenom ažuriraju i kupuju nove. Takođe, treba uzeti u obzir posebne prostorije u kojima će ti riggovi odnosno uređaji biti smješteni, a ti strojevi proizvode određenu buku, toplinu. Da biste, na primjer, izrudarili što više ethereuma, koji možete tim grafičkim karticama, morate snažne strojeve, a oni troše i struju i to treba uzeti u obzir kada se pravi mjesečni bilans rudarenja. Ako je neko to shvatio ozbiljno i ako je neko vrijeme u tome uigran mislim da može imati finu zaradu, ali ako je netko nov, on treba dobro razmisliti i izračunati jer donosi rizik kao i svaki drugi posao, rekao je Crnjanski.