Penava o popisu stanovništva: Vrh HDZ-a i SDSS-a imaju stvar dogovorenu…

Penava o popisu stanovništva: Vrh HDZ-a i SDSS-a imaju stvar dogovorenu…

Vukovarski gradonačelnik iz Nezavisne liste Ivan Penava za N1 je govorio o nadolazećem popisu stanovništva Republike Hrvatske.

Vukovarski gradonačelnik objasnio je što smatra problematičnim u provođenju nadolazećeg popisa stanovništva.

“Problem je netočna brojka, manipulacija koja je uzrokovana političkim razlozima, pritiskom SDSS-a i koalicijom s SDP-om 2011. godine, danas s HDZ-om. To smo svjedočili mnogo puta i kroz dogovore kad je utvrđeno da će manjinci popisivat manjine, jedan pojam koji vjerujem da nijedna metodologija popisa stanovništva u svijetu ne poznaje – da radimo razliku u popisivačima. U normalnom svijetu je bitna jedino objektivnost, da korektno da napravite svoj posao, a ne tko ste i što ste”, kazao je Penava.

Otkrio je i koliko je ljudi u Vukovaru prema podacima kojima on raspolaže.

“Po našim podacima iz 2017. imali smo 22.100 stanovnika, a popis iz 2011. godine kaže oko 28.000”, rekao je Penava, ističući da će novi popis pokazati da u Vukovaru živi oko 22 tisuće ljudi.

“Ta brojka može biti maksimalno 23, 24 ili 25 tisuća, ali idemo utvrditi realno koliko nas ima”, dodao je.

Komentirao je i moguće kažnjavanje osobva koje ne daju podatke ili daju netočne podatke.

“Popisivač nema pravo utvrđivati autentičnost i istinitost podataka. Uz te dobre zakone u proteklih deset godina nitko živ nije platio prekršajnu kaznu ili kazneno odgovarao za iznošenje netočnih podataka. To vam dovoljno govori koliko je sve lijepo i krasno napisano, a koliko, po ružnom hrvatskom običaju, nitko se ničega ne drži”, istaknuo je.

“Vrh HDZ-a i Plenković i vrh SDSS-a imaju stvar dogovorenu, da ih nije briga za jedan mali Vukovar jer oni od te računice na vrhu imaju nekakvu korist”, poručio je Penava.