Vulin o Cetinju: ‘Moramo stvoriti srpski svijet da zaštitimo Srbe! Pogledajte vi tu mržnju…‘

Vulin o Cetinju: ‘Moramo stvoriti srpski svijet da zaštitimo Srbe! Pogledajte vi tu mržnju…‘

Ministar unutarnjih poslova Srbije komentirao je dramatične događaje u Crnoj Gori

Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istaknuo je kako jučerašnji događaj na Cetinju jasno govori koliko je bitno da svi Srbi budu složni i da uvijek nastupaju kao jedinstven politički narod.

Kako je priopćeno iz Ministarstva unutarnjih poslova on je, gostujući na srpskoj TV Pink, rekao kako je zadatak ove generacije političara da “stvori srpski svijet da bi zaštitio Srbe”.

– Zadatak ove generacije političara je da stvori srpski svijet da bi zaštitio Srbe. Ne budemo li ga mi stvorili, bojim se da sljedeću generaciju Srba nećemo ni dočekati. Pogledajte vi kakav je to stupanj mržnje i antisrpskog raspoloženja ničim izazvano. Jučerašnji događaji u Crnoj Gori mogu se samo uspoređivati sa linčom predsjednika Vučića u Srebrenici. Nemamo aspiracije ni prema jednom centimetru bilo čije teritorije van granica Republike Srbije, ali nemojte imati aspiracija prema 13 posto naše teritorije koja se zove Kosovo i Metohija, nemojte imati takve ideje da komadate Srbiju, da bi to sačuvalo mir i sigurnost na Balkanu. Znači, Balkan je siguran, miran i stabilan samo kada Srbija ne misli o Srbima i kada možete Srbima raditi što hoćete – rekao je Vulin. Prenosi Jutarnji list

Ovo nije prvi puta da Vulin spominje pojam ‘srpski svijet’. Isto je učinio krajem srpnja, o čemu opširnije možete pročitati OVDJE

Upitan da komentira izjavu srpskog patrijarha Porfirija koji je kazao da su u Crnoj Gori snajperima pokušali spriječiti ustoličenje mitropolita Joanikija, ministar Vulin je rekao da to ne bi bio prvi put da se spremao atentat na mitropolita Joanikija iz snajpera.

– Ne mogu da potvrdim, ali ni da demantiram. Ali, ono što mogu je podsjetiti je da je prije nekog vremena, na sadašnjeg mitropolita Joanikija pucano u hotelu Crowne Plaza i to potvrdilo se – iz snajpera. Očigledno nije nemoguće da se takve stvari događaju. Ako se to moglo dogoditi u to vrijeme u Beogradu, zašto se to ne bi moglo dogoditi na Cetinju – rekao je Vulin.

Srpski ministar rekao je da je slušao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kako sa velikom dozom cinizma govori o tome kako su patrijarh i mitropolit izvršili desant na Cetinje i došli pod jakim mjerama osiguranja. Upitao je Đukanovića sa koliko je on tjelohranitelјa došao na Cetinje i od koga se on to čuva.

– Sa koliko je tjelohranitelјa Đukanović došao, nisu možda bili nenaoružani, pa kakav je onda on desant učinio? On, predsjednik države, ne može doći u svoje Cetinje bez tjelohranitelјa, od koga se on to krio, znamo zašto se moraju štititi patrijarh i mitropolit, od njega i njegovih, a od koga se on štitio, od patrijarha, mitropolita, da ga neće tamjanom kakvim pogoditi? – upitao je ministar Vulin prilikom gostovanja na televiziji Pink.

Podsjetimo, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom središtu crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i prosvjede koristeći se suzavcem i šok bombama.

Prosvjedi jasno pokazuju napetosti u Crnoj Gori između stanovnika koji zagovaraju tješnje veze s Beogradom i Crnogoraca koji se tome protive.