Hanžek najavio početak gradnje za studeni: Montažna izgradnja je sigurna i puno brža…

Hanžek najavio početak gradnje za studeni: Montažna izgradnja je sigurna i puno brža…

Prvi korak u konstrukcijskoj obnovi obiteljskih kuća na potresom pogođenim područjima je raspisivanje javnog natječaja za gradnju zamjenskih kuća.

– Dva tipa kuća postoje i svaki vlasnik će biti upoznat sa svim elementima kuća i s pojedinim prednostima pojedinog modela. Montažna izgradnja je u svakom slučaju sigurna, energetski učinkovita, a i puno brža, pojasnio je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Za HTV-ovu emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” govorio je o tome kad će obnova početi, tko će imati pravo na izgradnju zamjenske kuće – i gdje će se sve graditi.

– Javni natječaj za izradu modela obiteljskih kuća je raspisan prošli tjedan i otvoren je do 1. listopada, do tada prikupljamo ponude zainteresiranih ponuditelja da nam ponude specificirane projekte svoje ponude za montažne ili kuće u klasičnoj suhogradnji, najavio je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Mogu se javiti svi zainteresirani poslovni subjekti, unutar i izvan Hrvatske.

– Imamo točne modele s točnim specifikacijama po Zakonu o javnoj nabavi, otvoreni smo, namjeravamo negdje oko 15. rujna napraviti jedan zajednički razgovor sa svim zainteresiranim ponuditeljima da i u direktnom razgovoru odgovorimo na sva pitanja, rekao je Hanžek.

Kaže kako modeli kuća koji će se graditi na pojedinom zemljištu, montažni ili klasični, ovisi o odluci svakog vlasnika kuće.

– Dva tipa kuća postoje i svaki vlasnik će biti upoznat sa svim elementima kuća i s pojedinim prednostima pojedinog modela. Montažna izgradnja je u svakom slučaju sigurna, energetski učinkovita, a i puno brža za izgradnju, pojasnio je Gordan Hanžek.

Postoje dvije vrste modela tipskih kuća koji će se graditi, jedan urbanog karaktera za grad i jedan ruralnog karaktera za sela.

– Oba modela imaju odabrani broj kvadrata po zakonu. Za jedan i dva člana kućanstva namijenjeno je 55 kvadrata, za tročlano i četveročlano kućanstvo 70 kvadrata s dvije spavaće sobe, i 85 kvadrata s tri spavaće sobe za pet i više članova kućanstva, objašnjava Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje .

Natječaj će se zaključiti 1. listopada, u roku mjesec dana napravit će se pripreme kako bi se krenulo s ugovaranjem gradnje i tijekom studenog počeli s gradnjom, najavljuje Hanžek.

– Moramo biti svjesni da dolazi zima, da zima nije pogodno vrijeme za gradnju, da smo izvršili opsežne pripreme da bi došli do ovog stupnja. Govorimo o šest kuća, dva modela s po tri kuće, za dva tipa imamo već ishođene potvrde glavnog projekta sukladno Zakonu o gradnji. Izgradnja u svakom slučaju počinje tijekom zimskih mjeseci, a za montažnu kuću je potrebno tri do četiri mjeseca, kaže Hanžek.

Na pitanje je li se obnova i izgradnja mogla odvijati brže, Hanžek kaže kako je izvršeno 40 tisuća brzih pregleda oštećenih objekata i da se često događaju novi manji potresi koji uzrokuju promjenu stanja na terenu i promjenu boje naljepnica, odnosno jačinu oštećenja objekata, te da je sve to bio veliki logistički pothvat.

Hanžek je najavio kako u izgradnju prvo idu kuće za one koji imaju kuće s crvenim naljepnicama, prve procjene najavljuju da će to biti preko tisuću zamjenskih kuća, te je rekao da je već otvoren natječaj za izradu projektne dokumentacije za višestambene zamjenske zgrade jer najviše stanovnika u kontejnerskim naseljima dolaze upravo iz višestambenih zgrada.