EUREKA. Premijer Plenković se sastao s bankarima, imaju nekoliko rješenja

EUREKA. Premijer Plenković se sastao s bankarima, imaju nekoliko rješenja

Premijer Andrej Plenković sastao se danas s predsjednicima uprava banaka s kojima je razgovarao o trenutnom problemu prekoračenja na tekućim računima građana u Hrvatskoj. 

Uz Plenkovića je došao i ministar financija Zdravko Marić, a sastanku je prisustvovao guverner HNB-a Boris Vujčić.

CIlj ovog sastanka bio je pronaći rješenje za prešutne minuse u kojima se nalazi 840 tisuća građana bez da su toga uopće i bili svjesni što znači da su banke praktično odustale od dopuštenih prekoračenja i počele računati kamatne stope za nedozvoljene minuse. 

To zakonski nije striktno zabranjeno, odnosno zakon je nedorečen po tom pitanju jer prešutni minusi bi trebali biti iznimka.

– Na stolu se između ostaloga iskristaliziralo nekoliko dobrih prijedloga. S jedne strane tu se poštuje načelo socijalne osjetljivosti, ali i načelo pravičnosti o ovoj konkretnoj temi – rekao je ministar Marić.

– Rješenja i prijedlozi koji su stavljeni na stol su usmjereni na to da se okrenemo da dopuštena prekoračenja budu dominatna jer su u zakonu jasno propisana – dodao je.

Guverner Vujčić nazvao je sastanak konstruktivnim.

– Uvjeren sam da će se naći dobro rješenje – rekao je Vujčić.

– Prema građanima sa nižim primanjima treba biti transparentan i ova rješenja su usmjerena prema njima. Nije namjera da oni dođu nekakvu ugrozu. Taj instrument kao takav se neće anulirati i nestati – poručio je ministar Marić.

– Različite stvari mogu se na različite načine riješiti. Transponiranje ovog dijela EU regulative onda kod malih minusa naknada pojede što više kamatne stope. Imamo nekoliko različitih legislativa i to treba srediti – rekao je guverner Vujčić.

– Sadašnja prešutna prekoračenja će ostati samo se mora regulativa za odobrena prekoračenja mora onda odnositi i urediti i za njih – dodao je Vujčić.

– Ništa od toga nije rađeno van zakona, to su dva ravnopravna proizvoda koja su se drugačije računala – rekao je predstavnik banaka Adrović.

– Mora se ukinuti ograničenje efektivne kamatne stope, ali da se uvede ograničenja na nominalnu kamatnu stopu – kaže Adrović.

– Za građane s najnižim primanjima moramo sačuvati institut prekoračenja, ali dopušteno prekoračenje mora postati dominantan oblik i sve to ćemo vidjeti u narednih nekoliko dana, dakle ne govorimo o mjesecima – kazao je Marić.

– Koje god rješenje bude dogovoreno, ali mora biti transparentno iskomuniciran prema građanima. Uz sve to neću propustiti spomenuti da trebamo dalje razvijati financijsku pismenost kao najbolji oblik preventive – dodao je Marić.

Marić je na kraju odgovorio i na pitanje o smanjivanju stope poreza na hranu i rekao je da će Vlada do toga doći kada se za to steknu uvjeti jer smo još uvijek u uvjetima pandemije.