Ukinut imunitet SDP-ovom Stjepanu Kovaču,slijedi uhićenje…

Ukinut imunitet SDP-ovom Stjepanu Kovaču,slijedi uhićenje…

Rasprave na sastanku MIP-a nije bilo pa je dmah uslijedilo glasavnje. Jednoglasno je odlučeno da se Kovaču ukida imunitet.

“DORH je 9.rujna uputil zahtjev Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka, lišenja slobode i određivanje istražnog zatvora za Stjepana Kovača, zastupnika u Hrvatskom saboru zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanje utjecajem. Kovač je zastupnik 10. saziva Sabora te ima imunitet do prestanka zastupničkog mandata te bez odluke Sabora ne može biti pritvoren niti se može pokrenuti postupak.

Međutim poslovnikom je propisano da ako Sabor ne zasjeda onda odluku donosi MIP s time da odluku mora naknadno potvrditi Sabor. Uskok je naveo da postoji osnovanja sumnja u trgovanje utjecajem koristeći svoj autoritet kao gradonačelnika Čakovca insinuirajući prijetnje kako bi doznao identitet osobe iza internetske stranice. Uskok u svom zahtjevu navodi da je za daljni tijek postupanja potrebno donijeti rješenje o provođenju istrage. DORH ne može donijeti rješenje o vođenju istrage, ako nema odobrenja MIP-a.

MIP nije tijelo koje određuje je li netko kriv ili nije.

Kako Sabor nije na okupu MIP donosi odluku, moj prijedlog je da odluka glasi da damp odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Stjepana Kovača. Predlažem sljedeću odluku koju ćemo imati u dva dijela. Prva odluka je da dajemo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Stjepana Kovača pozahtjevu DORH-a zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno dijelo trgovine utjecajem.

I odluka o drugom dijelu, prijedlog odluke je daje se odobrenje za lišenje slobode protiv Stjepana Kovača po zakonu DORH-a”.

O obje odluke je glasano te su jednoglasno izglasane sa 7 glasova za. Javlja N1