Dijete čiji roditelji ne žele da nosi masku sjedi ispred škole, ravnatelj: ‘Pozvao sam policiju jer se nismo osjećali sigurno‘

Dijete čiji roditelji ne žele da nosi masku sjedi ispred škole, ravnatelj: ‘Pozvao sam policiju jer se nismo osjećali sigurno‘

Roditelji su iz protesta sjeli ispred škole gdje uče zajedno sa sinom. Stigli su i policija te inspektor. Pred školom su i zaštitari

U školu u Krapinskim Toplicama u utorak ujutro nije pušten učenik čiji roditelji ne žele da nosi masku u zajedničkim prostorijama unutar škole, objavio je N1.

Roditelji su stoga, prosvjedujući, sjeli ispred škole gdje uče zajedno sa sinom. Podršku im daje desetak prosvjednika.

Na mjesto događaja stigli su policija i inspektor. Pred školom su i zaštitari.

– Situacija nije nimalo ugodna – rekao je za N1 ravnatelj škole Samson Štibohar.

– Situacija svakako nije ugodna ni za mene, s obzirom na silnu količinu uvreda koje sam primio. Štitim sve učenike – dodaje.

– U našoj školi u učionicama se ne nose maske. Isto tako i u zbornici, gdje se nalaze odrasle osobe i svi su cijepljeni, također se ne nose maske. Maske se nose samo u prostorima koje dijelimo, dakle, hodnik i toalet. Moja su očekivanja bila da će konačno prevladati razum i da će se dogoditi ono o čemu smo razgovarali cijeli prošli tjedan.

Učenik je ponovno, nažalost, došao u pratnji prosvjednika koji podržavaju njegovo ponašanje i ponašanje njegovog roditelja. Nadao sam se da će to sve prestati, ali s obzirom na broj okupljenih, način na koji su oni došli, s mobitelom, snimali sve te događaje, bili smo primorani pozvati policiju na intervenciju jer se nismo osjećali sigurno i dobro. Policija je djelovala, udaljili su ih sa školskog terena, kako bi učenici i svi koji su ovdje koristili cijeli školski prostor i kako bi nesmetano mogli obavljati svoje dužnosti, odnosno nastavni proces – rekao je ravnatelj za portal Zagorje International.

Na pitanje može li se situacija ikako riješiti i može li se postići neki kompromis, Štibohar odgovara da, ako se radi o kompromisu, to podrazumijeva da jedna strana mora popustiti.

– Škola je napravila kompromis u smislu da u razredu učenici ne trebaju nositi maske. Mislim da je to jedan dobar pomak od onoga što smo imali prošle nastavne godine. A u drugom dijelu, važno je jedino poštivati pravila i misliti jedni na druge. To je jedini kompromis – istaknuo je ravnatelj pa otkrio da je za utorak najavljen dolazak pravobraniteljice za djecu i mlade, a u ponedjeljak je psihološki tim napravio obradu.

– Vidjet ćemo daljnje postupanje. Smatram da moramo zaštititi svu djecu koja polaze našu osnovnu školu, a neželjena ponašanja na neki bismo način trebali anulirati, odnosno, maknuti iz dvorišta škole – kaže Štibohar.

Na pitanje kako komentira činjenicu da učenik sa svojim roditeljima sjedi ispred škole, odgovara: “Ne bih komentirao taj dio performansa roditelja i onih koji su se snimali ispred škole, ispred zaštitara, kako bi možda nekome pokazali koliko dječak želi učiti. Njemu mjesto nije vani, nego u razredu, s njegovim vršnjacima. Treba pustiti profesionalcima da rade svoj posao, a to su učitelji, koji rade svoj posao na razini onoga za što su educirani”. Prenosi Jutarnji list