Milanović: Posavec je iz imućne obitelji, a prodao se za 10.000 kuna. Možda ga precjenjujem, ali mi djeluje bedasto…

Milanović: Posavec je iz imućne obitelji, a prodao se za 10.000 kuna. Možda ga precjenjujem, ali mi djeluje bedasto…

Slučaj međimurskog župana Matije Posavca šokirao je cijelu zemlju. Nikad se tako visoko rangiran političar nije prodao za tako male novce. Osobito jer je gospodin Posavec bio izuzetno perspektivan, cijenjen i poštovan političar.

Nitko ne bi pomislio da se kod njega može srediti posao za samo 10.000 kuna. Čovjek bi rekao da će političar takvog renomea tražit bar 10.000 eura, a ne 10.000 kuna i to za radno mjesto Predsjednika Županijske Uprave za ceste. Hej , predsjednika uprave za ceste. Koliko se tu novaca vrti, koliko tu ima izvođača i podizvođača voljnih dati mito a sve to za samo 10.000 kuna.

Ali izgleda da je tržišna utakmica učinila svoje. Sve veći broj političara koji su voljni primiti mito srušio je cijenu mita. Nekad se za radno mjesto na benzinskoj crpki ili na naplatnim kućicama tražilo po 5 tisuća njemačkih maraka.

Danas evo mjesto Predsjednika Županijske Uprave za ceste vrijedi samo 10.000 kuna. To znači da za radno mjesto člana uprave ne morate dati više od 7- 8 tisuća kuna. A radno mjesto referenta vjerojatno se može dobiti već za par tisuća. A to su već cijene koje si može priuštiti svaki pošteni građanin.

I zato se ne treba čuditi zašto ova afera nije narušila popularnost gospodin Posavca, zašto ima toliko mnogo grupa za potporu, neki mu čak oduševljeno pišu i pjesme. Pa zato jer je čovjek korupciju približio narodu. Ali valja biti pošten, ako se to uopće može, nije gospodin Posavec ni prvi ni jedini koji je spustio cijenu mita i korupcije.

Da će glas za Posavca i nakon uhićenja dobar dio Međimuraca opet dati vidljivo je iz Facebook grupe podrške koja broji već 7 tisuća članova.

“To je razumljivo jer je on uvijek bio pristupačan, empatičan, normalan. Nikad nije izigravao nekakvu veličinu. Vidjeli ste i sami u Međimurju nitko ne vjeruje da je to mito kao mito”, kaže Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije

Mito predsjedniku djeluje bedasto. “Posavec dolazi iz jedne imućne obitelji i sad kad kažem da se prodao za 10 000 kuna možda ga precjenjujem, ali mi djeluje bedasto i zato neću ići dalje”, rekao je predsjednik RH Zoran Milanović.

Puno bolji posao za svoj džep obavili su drugi teškaši USKOK-ovih hodnika. Ljestvicu su još prošle godine visoko držali Dragan Kovačević i Josipa Rimac.

Tužitelji bivšeg šefa Janafa sumnjiče da je kao mito dobio luksuzne stanove u Zagrebu i Splitu, a bivšu tajnicu ministarstva uprave da je primila 45 tisuća eura mita i dalje još proslijedila 10.000 eura. Ali u velikim akcijama uhićenja 20-ak niže rangiranih voditelja odsjeka i referanata ove godine doznali smo da je ustvari cijena korupcije puno manja.

Građevinske dozvole su se u Zagrebu dijelile za mito od 5000 kuna, a u Splitu je jedna referentica pokleknula pred investitorom za jedan jedini parfem i potpisala protuzakonita rješenja. Pa se nakon mita Matiji Posavcu od 10.000 kuna otvorilo pitanje. “Da je cijena korupcije pala? Prvo mi ne znamo uopće što mu se stavlja na teret. Ne mislim konkretno na slučaj Posavca nego na nekoliko slučajeva u kojima se za mito daje jako malo kao parfem ili nekoiko tisuća kuna u tom smislu, je li cijena korupcije pala? To su gluposti to nije korupcija, to su sitne prljavštine korupcija je nešto drugo”, rekao je Milanović.

A vijećnik iz Oroslavlja koji je snimio i objavio kako mu HDZ saborski zastupnik nudi posao čuvenim pitanjem “Kaj bi ti štel biti” – u međuvremenu je postao gradonačelnik.

Je li korupcija u Hrvatskoj pojeftinila? “Ne vjerujem, ali evo kak je gospodin Posavec lako pal, ne znam”, odgovorio je gradonačelnik Viktor Šimunić Oroslavlja. Otkad ste postali gradonačelnik kada ste u poziciji moći jeste li vi nekom rekli kaj bi ti štel biti?
“Jesam, ali u šali. U lokalnoj samoupravi je teško biti pošten i za to se treba boriti”, kaže.

Niz spornih zapošljavanja bio je temelj i USKOK-ove optužnice protiv pokojnog zagrebačkog gradonačelnika. Ali za posao kod Bandića nije bilo potrebno mito nego je bilo dovoljno i osobno poznanstvo. Brojne slučajeve razotkrio je novinar Ivan Pandžić, smatra da ne postoji mala korupcija.

Je li cijena korupcije u Hrvatskoj pala? “Ne radi se samo o slučaju Posavec, nema male korupcije, ne može se biti malo korumpiran kao što se ne može biti ni malo trudan ili jesi ili nisi, a pogotovo zato št je netko danas snimljen da je uzeo 10.000kn ili 1000kn, to ne znači da jučer nije uzeo 15 ili 30”, kaže novinar 24sata Pandžić.

Ali kako se Matiju Posavca zasad ne tereti za išta više osim 10000 kuna mita – ostat će upamćen kao jedan od političara s najmanjom cijenom, piše RTL.