Vladajući još dvoje oko Vrhovnog suda: HDZ će u dva, tri dana prelomiti o Radovanu Dobroniću

Vladajući još dvoje oko Vrhovnog suda: HDZ će u dva, tri dana prelomiti o Radovanu Dobroniću

Izvor iz HDZ-a rekao je za Jutarnji da stranka želi vidjeti koliko je teška prijava protiv Dobronića oko neispunjavanja sudačke norme

U HDZ-u, neslužbeno doznajemo, još nisu donijeli konačnu odluku o tome hoće li ili ne podržati suca Radovana Dobronića, kojega predsjednik Zoran Milanović predlaže za predsjednika Vrhovnog suda.

HDZ-ovci su u četvrtak na sjednici Odbora za pravosuđe, na kojoj su kandidati odgovarali na zastupnička pitanja, tražili odgodu glasovanja o kandidatima dok ne dobiju više informacija oko stegovne prijave koju je DSV-u protiv Dobronića podnio predsjednik zagrebačkoga Trgovačkog suda zbog neispunjavanja sudačke norme. O toj prijavi DSV se nije očitovao godinu dana.

– Sve je još na vagi, ali u sljedeća dva, tri dana Andrej Plenković mogao bi prelomiti oko te odluke. Treba još pričekati da vidimo koliko je teška ta stegovna prijava oko neispunjavanja sudačke norme i je li taj problem premostiv. Ali, ono što je sigurno jest to da u HDZ-u nema entuzijazma oko Dobronića. Voljeli bismo da se radi o kandidatu o kojemu bismo se lakše dogovorili – rekao nam je sugovornik iz te stranke, blizak vrhu. Istaknuo je kako bi HDZ sigurno bio protiv Dobronića da se radi o prvom izboru za šefa Vrhovnog suda.

– Problem je što je ovo treći pokušaj, i to nas dovodi u nezgodnu situaciju, pogotovo nakon svega što se dogodilo oko izbora Zlate Đurđević. Zato treba dobro odvagnuti situaciju – kaže naš sugovornik.

Izvor iz Plenkovićeva kruga potvrdio nam je da još nema odluke oko Dobronića. Naglasio je da će se sve uzeti u obzir, poslušati mišljenje stranke te onda donijeti odluka.

HDZ oko Dobronića, doznajemo, nije detaljnije razgovarao ni sa svojim partnerima. Očito je, kaže jedan od sugovornika, da HDZ sada odugovlači jer nema što drugo. Natalija Martinčević iz Reformista nam je rekla kako je njima neprihvatljivo da suci Vrhovnog suda, koji su, inače, podržali Marina Mrčelu, biraju između sebe, pogotovo kad znamo u kakvom je stanju pravosuđe.

– Cijela ideja zasniva se na tome da se treba provesti reforma pravosuđa, a činjenica da suci Vrhovnog suda između sebe biraju kandidata šalje poruku kako je u pravosuđu sve u redu – rekla je Martinčević. Piše Jutarnji list