Andrej Plenković: Nasilje nad ženama je neprihvatljivo…

Andrej Plenković: Nasilje nad ženama je neprihvatljivo…

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Obilježava se u spomen na težak zločin koji se dogodio 1999. kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu muškarac ubio svoju suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku.

Ove se godine taj dan obilježava u znaku izmjena Kaznenoga zakona koje bi trebale omogućiti učinkovitije kažnjavanje zlostavljača. U sedam ovogodišnjih mjeseci, prema riječima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, posebno zabrinjava porast broja silovanja.

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike organizira konferenciju – Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja se održava u zagrebačkom hotelu Westin.

Premijer Plenković je podsjetio na tragični događaj od prije 22 godine, kada su na zagrebačkom Općinskom sudu ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i Gordana Oraškić, dok je teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković koji ostaje, rekao je, jednako strašan i jednako zastrašujući. Kazao je da i dalje prečesto svjedočimo nasilju nad ženama, piše HRT.

“Osim osuda, ova tema je samo povremeno i prigodno bila u fokusu i zato treba reći da taj problem nije bio na adekvatan način tretiran od strane hrvatske politike. Bitan aspekt koji je ovu temu napokon stavio u fokus je angažman svih predstavnika nevladinih organizacija. Rad koji ulažete na osvješćivanje nasilja prepoznali smo kao vlada i vaš doprinos u kreiranju mjera za suzbijanje nasilja smatramo ključnim da te mjere budu korisne i učinkovite za žrtve”, poručio je.

Drugi događaj koji je potaknuo da se o nasilju govori više nego ikada bilo je pristupanje vlade i sabora ratifikaciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu i kao Istanbulska konvencija.

“Sve populističke, iracionalne, ponekad nevjerojatne konstrukcije protiv te ratifikacije opovrgnulo je vrijeme. Nasilje nad ženama i u obitelji je neprihvatljivo. Svaki međunarodni sporazum kojim se potvrđuje nepovredivost prava žena predstavlja pozitivnu promjenu i civilizacijski napredak na području ljudskih prava”, kazao je Plenković među ostalim u uvodnom govoru, piše N1.