Izglasali u 3:45 ujutro: Koranski most dobio ime po Specijalnoj jedinici Grom. SDP izišao kao i nekad iz Sabora…

Izglasali u 3:45 ujutro: Koranski most dobio ime po Specijalnoj jedinici Grom. SDP izišao kao i nekad iz Sabora…

Koranski most u Karlovcu, na kojemu je 21. rujna 1991. godine Mihajlo Hrastov počinio ratni zločin ubivši 13 i ranivši dvojicu rezervista JNA, koji su se prije toga predali, nosit će ime “Most Specijalne jedinice Grom”, kojoj je Hrastov pripadao. Većinom glasova tako su odlučili vijećnici Grada Karlovca jutros u 3.45 minuta, na sjednici koje je započela jučer u 17 sati, te se zbog obimnog dnevnog reda, a onda i jednosatne rasprave na kraju o točci imenovanja, protegnula sve do današnjih jutarnjih sati, piše Jutarnji list.

Prijedlog veterana specijalaca podržali su HDZ-ovi vijećnici uz podršku dvojice iz Domovinskog pokreta, jedan od njih, Alenko Ribić i sam je bio pripadnik te postrojbe s 13 glasova, četvero vijećnika iz Možemo! su bila protiv, dok su SDP-ovci napustili vijećnicu na početku rasprave.

Rasprava je bila duga a može se svesti na dva različita pogleda na događaje iz 1991. godine, prva da je Hrastov svoje odslužio, te da se njegov čin ni na koji način ne može dovoditi u vezu s imenovanjem mosta po njegovoj postrojbi koja je to zaslužila, te druga, oporbena, da je ta veza notorna, s obzirom na to da je Hrastov jučer dobio i mural nedaleko mosta.

Predlagatelj Stipo Adžaga (HDZ) je kazao da je ova policijska postrojba prva formirana u obrani Karlovca, čuvala je obale Korane i ulaz u grad, te je bila u akcijama širom Hrvatske, poginulo je 10 njihovih pripadnika, 20 je teže, 30 lakše ranjeno.

– Sudjelovali su u osiguranju mosta u rujnu 1991. godine, kada su neprijateljske aktivnosti bile na vrhuncu, te je zbog tih aktivnosti spriječeno i zaustavljeno daljnje neprijateljsko djelovanje, a to je ujedno bila i prekretnica u obrani grada Karlovca – kazao je Adžaga.

Dragica Malović (SDP) je rekla da ljudi u Karlovcu od promjena imena trgova, ulica, mostova sigurno neće bolje živjeti, te da gradonačelnik Mandić i svoj drugi mandat započinje s tim, očito aludirajući na 2017. godinu, kada je Trg Josipa Broza Tita preimenovan u Trg hrvatskih branitelja.

– Naravno da nitko ozbiljan nema ništa protiv bilo koje postrojbe koja je branila Karlovac i bilo koji dio Hrvatske, ali da to bude dominantna tema 26 godina nakon što je rat završio, i da se opet ne znam zbog čega radi podjela u hrvatskom korpusu – ne hvala. Zato vijećnici SDP-a neće sudjelovati u ovoj točci dnevnog reda, rekla je prilično uvijeno Dragica Malović ispred SDP-a, a onda napustila sjednicu.

Alenko Ribić (DP) je kazao da je tu u trojakoj funkciji.

– Jedna je što sam gradski vijećnik, druga što sam od 1991. do 1997. godine bio ratni pripadnik SJP Grom i treće što sam bio aktivni sudionik legitimne akcije specijalne policije na Koranskom mostu 21.9.1991. godine. Htio bih razdvojiti ovaj događaj 1991. godine od zahtjeva imenovanja koji je uputila SJP Grom. SJP je držala bojišnicu duž koranske linije i sami most i prije 1991. godine i na taj datum kad se dogodio tragični događaj za koji je jedna osoba pravomoćno osuđena i čuvala ga je i nakon toga događaja. U toj akciji desilo se to što se desilo, prema svakoj žrtvi se treba odnositi s poštovanjem ali morate znati da je SJP bila prva oružana formacija u Karlovcu formirana 1.3.1991. godine, rekao je Ribić, pa potom osudio dan prije izrečenu izjavu Antuna Alegra ispred platforme Možemo!: “Činjenica je da je počinitelj zločina bio član postrojbe po kojoj se most na naziva i to upravo na dan kada je zločin počinjen”, upitavši: ” Jesmo li mi svi zločinci u toj postrojbi. Ako je jedan član postrojbe pravomoćno osuđen, je li on sve članove postrojbe stigmatizira da su ratni zločinci?

– Gospodin Alegro je bio na Povjerenstvu za preimenovanja, na kojem su bili gospodin Adžaga i gospodin Butala i nije u redu ovdje započinjati ovakvu vrstu diskusije jer čovjeka nema da se može replicirati, a njih dvojica su bili ti koji su čuli njegovo obrazloženje zašto je protiv tog preimenovanja, kazala je Draženka Polović iz Možemo!.

Njezin stranački kolega Dobriša Adamec, i sam braniteljski veteran ranjen kao pripadnik 110. brigade, rekao je da su mu ovakve teme duboko emotivne, te da želi “da svatko od nas ima pravo na svoje osobno mišljenje, ne bi smio biti problem reći da ili ne ili protiv 30 godina je prošlo, to je bilo ružno vrijeme, svašta smo prošli”.

HDZ-ov Tihomir Mamić usporedio je potez SDP-a na izlazak njihovih tadašnjih stranačkih kolega iz Sabora kad se raspravljalo i odlučivalo o samostalnosti odnosno odcjepljenju Hrvatske iz Jugoslavije.

– Nije ista razina, ali je simptomatično. Kad se baviš politikom treba donositi i teške odluke i donijeti ih kad je najteže. Možda je ova tema trebala biti napravljena prije 25 godina, ne vidim zašto je taj trenutak sporan baš danas, za prave i teške odluke nikad nije kasno i nijedno vrijeme nije loše. SJP je prva postrojba na ovim prostorima koja je stala da brani ovaj grad, rekao je Mamić.

Gradonačelnik Damir Mandić kaže da će ovim imenovanjem zaokružiti zahvalu karlovačkim braniteljima

– Mislim da ovo imenovanje mosta, ovog mosta s ovom postrojbom je isključivo samo priznanje ljudima koji su 1991. to napravili. Možda zvuči malo patetično, iz mojih usta i malo neuvjerljivo (nije bio branitelj i 1991. nije živio u Karlovcu op.a.) ali to je isključivo jedini razlog zašto ovaj most treba ovako naziv. Domovinski rat i Karlovac imaju svoju povijest i kad govorimo iz pozicije vlasti i uprave mislim da je spomenik braniteljima kod suda, muzej na Turnju i imenovanje ovih mostova jedan okvir, krug gdje smo mi kao uprava i vijeće zatvorili taj krug i prije svega onima koji su poginuli, dali živote ili zdravlje odali dužno poštovanje, rekao je Mandić, naglasivši da je rat zlo, te da ovo imenovanje ne negira ništa, valjda misleći na događaj na mostu, piše Jutarnji list.