U Brodotrogiru će graditi manje brodove, Končar traži pomoć države…

U Brodotrogiru će graditi manje brodove, Končar traži pomoć države…

Trogirsko gradsko vijeće na tematskoj je sjednici o Brodotrogiru donijelo zaključak kako se što prije treba isplatiti sav dug prema bivšim radnicima te da namjena tog prostora mora ostati brodograđevna. Slično razmišlja i vlasnik tvrtke Danko Končar koji poručuje da će se u Trogiru i dalje graditi brodovi, ali manji i s mnogo manjim brojem radnika.

U Brodotrogiru godinama se ne grade veliki brodovi, a broj radnika pao je na samo njih 280.

– Ovo sigurno nije onaj škver koji je bio zacrtan 2013.. Svjedoci smo da se stalno osnivaju nove sestrinske tvrtke koje se postepeno gase. U 5. i 6. mjesecu dobili su radnici otkaze, otprilike 120 ljudi, govori Ante Škrobica, nezavisni vijećnik.

Grad Trogir ove je godine bio prisiljen dvaput blokirati Brodotrogir kako bi naplatio potraživanja od 3 milijuna kuna.

– Očekujemo da se ovo što je danas rečeno u što kraćem roku realizira. Ono što je bitno je da postoji nada i vjera da će se održati brodogradnja na prostoru Brodotrogira, rekao je Ante Bilić, gradonačelnik Trogira.

U manje od godinu dana isplatili smo 35 milijuna kuna duga radnicima, gradu i državi, kaže Danko Končar. Preostao je još manji dio od oko 4 milijuna kuna za 60-ak bivših radnika.

– Prodali smo jednu marinu, što znači prodali smo 20 % teritorija, odnosno, prodajemo zato što još nismo potpisali ugovor. Međutim, gradit će se nova marina na suprotnoj strani, istaknuo je Danko Končar, vlasnik Brodotrogira.

Otkako sam vlasnik škvera, svaka gradnja broda donijela je gubitak, žali se Končar. Velike novogradnje su prošlost, Brodotrogir će u budućnosti graditi manja, specijalizirana plovila, no i za to će trebati podršku države.

– Izdali smo državna jamstva sada i s obzirom na to da smo se na neki način opekli u slučaju Uljanika, uveli smo malo strože kriterije, naglašava Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva.

Jamstva se mogu aktivirati tek kada se vrati sav dug. Dotaknuli smo dno i sada idemo prema gore, poruka je čelnika Brodotrogira. Nažalost, u budućnosti će im biti dovoljno samo 300-tinjak radnika, piše HRT.