Buljan Flander: Da sam znala da će sve izazvati ovakve reakcije, našla bih drugi način…

Buljan Flander: Da sam znala da će sve izazvati ovakve reakcije, našla bih drugi način…

Nakon sudske zabrane objavljivanja tekstova novinarke Jelene Jindre o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te najave gradonačelnika Tomislava Tomaševića o smjeni Upravnog vijeća te Poliklinike, izjavu za Hrvatski radio Radio Sljeme dala je i ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander, piše HRT.

Na pitanje kako komentira odluku gradonačelnika koji je najavio smjenu upravnog vijeća Poliklinike nakon sudske odluke koju je ujedno nazvao presedanom, ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander je rekla:

– Ne komentiram to ni na kakav način. To je njegova odluka. Odluka je u njegovoj ingerenciji i ne bih u to ulazila. Da sam znala da će to izazvati ovakve reakcije i smatrati se udarom na slobodu medija, pokušala bih naći neki drugi način, mada ne znam koji, ili bih trpjela, kao što smo trpjeli mjesec i pol prije nego je zatražena neka sudska intervencija.

Naglasila je da su tražili način da zaštite uredan, nesmetan, normalan rad poliklinike davanjem ispravnih, točnih podataka “novinarki koja je sustavno pisala neistine, sustavno ocrnjivala rad Poliklinike”.

– Nazvala je serijal “Sustav za zlostavljanje ili zaštitu djece?”, a zapravo je najmanje govorila o sustavu, usmjerena je bila upravo na ometanje rada poliklinike i difamiranje djelatnika poliklinike. Bilo je puno prijetećih reakcija, poziva na linč na društvenim mrežama, neki roditelji su i odustali od dolazaka i stvorila se jedna atmosfera nepovjerenja, linča i zaista je došlo do ometanja rada poliklinike, rekla je.

Na pitanje je li joj žao što je odlučila na taj način pravno djelovati, jer donošenjem sudske odluke kojom se zabranjuje pisanje za jedan medij, nakon toga upravo apsolutno svi pišu o njoj i slučaju novinarke Jelene Jindre.

– Mislim da zaista trebamo njegovati slobodu medija, ali isto tako mediji i novinari trebaju voditi računa, posebno ako imaju istinite podatke, da ih ne izvrću namjerno, rekla je.

Ne očekuje ništa i zadovoljna je da će provesti kontrola poslovanja.

– Voljela bih da se kontrola i prije provela, a ne da se to vuklo po medija bez uvida u medicinsku i svu dostupnu dokumentaciju, jer je to jedini način da se zaštiti i dijete i roditelj. Na žalost, nikada nitko nije dao svoje ime da se se provjeri njegov slučaj, kazala je.

Nada se da će se tenzije smiriti jer, kaže, ovo nije dobro ni za koga. Naglašava da su pokušali na razne načine stati na kraj lažnim pisanjima, i demantijima i davanjem podataka. Ne vidi da se guši sloboda medija i moli javnost da shvati da su djelatnici Poliklinike u neravnopravnoj poziciji kada roditelj iznosi neki selekcionirani podatak o djetetu, a oni ne mogu odgovoriti, jer bi tako kršili pravo na privatnost i roditelja i djeteta.

Razgovor s Buljan Flander možete poslušati ovdje