Od zaštitnice djece i ‘žene godine‘ do skandala, ugled joj je prvi put poljuljan još 2005.

Od zaštitnice djece i ‘žene godine‘ do skandala, ugled joj je prvi put poljuljan još 2005.

U početku svoje karijere radila je u Klinici za dječje bolesti Zagreb u kojoj se prvi put susrela sa seksualno zlostavljanom djecom

Ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordana Buljan Flander u četvrtak je u Dnevniku Nove TV objavila da daje ostavku na mjesto ravnateljice te klinike nakon niza negativnih reakcija na njezin zahtjev da se sudski zabrani pisanje H-altera o njoj i Poliklinici. Piše Jutarnji list

Rezultat je to cjelodnevne drame nakon što su Buljan Flander i Poliklinika tužili portal H-Alter zbog serije tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?” u kojima se od srpnja ove godine propitivalo rad Poliklinike. Na to je sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu Andrija Krivak zabranio portalu H-alter da piše o Buljan Flander.

Ravnateljica je tvrdila da je novinarka Jelena Jindra “sustavno pisala neistine i ocrnjivala”, unatoč tome što su joj davali ispravne i točne podatke nastojeći zaštiti uredan i normalan rad. Pokušali su, kaže, na razne načine stati na kraj lažnom pisanju, i demantijima i davanjem podataka H-alteru. Sve je to bilo bez uspjeha pa su potražili sudsku zaštite ne sluteći kakve će razmjere poprimiti zabrana nekom mediju da piše o javnoj osobi.

Tko je Gordana Buljan Flander?

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba dr. Gordana Buljan Flander jedna je od najpoznatijih hrvatskih psihologinja, koja se od mladih dana bavi zaštitom zlostavljane i zanemarene djece, prije svega djece koja su seksualno zlostavljana.

U početku svoje karijere radila je u Klinici za dječje bolesti Zagrebi u kojoj se prvi put susrela sa seksualno zlostavljanom djecom te uočila da je taj vid zlostavljanja, o kojem se u Hrvatskoj 90-tih uopće nije govorilo, bitno zastupljeniji nego što se misli. Njezin je doprinos javnom prepoznavanju i razumijevanju problematike, sankcioniranju i tretmanu počinitelja te podrške žrtvama i njihovim obiteljima u Hrvatskoj nepobitan.

Krajem 90-tih osnovala je Hrabri telefon, savjetodavnu liniju za zlostavljanu i zanemarenu djecu, a kruna njezinih napora bila je osnivanje Poliklinike, kojoj je na čelu od osnivanja 2002. godine.

Ugled Buljan Flander prvi je put poljuljan 2005. godine, kad je tadašnja pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko, dotad bliska s Buljan Flander, ukazala da je član Nadzornbog odbora Hrabrog telefona Šime Oštarić, prijatelj Buljan Flander, koji je 1998. godine u Hard Rock Caffeu ranio vlasnika tog lokala Alberta Papu, a sudjelovao je i u incidentu tijekom kojeg se naguravao s gostom lokala koji je pao niz stubište i poginuo. Matijević Vrsaljko je javno iznijela da joj Oštarić prijeti, a kad sustav nije reagirao, podnijela je ostavku. Buljan Flander je sve negirala.

Nakon pokretanja inicijative #spasime, veliki broj žena javio se na stranicama inicijative s tvrdnjama da ih se, pod krinkom otuđenja djeteta, vejštačenjima Poliklinike onemogućava u skrbi nad djecom te da se pogoduje očevima.