Za cjelovitu obnovu može se dobiti i 204.000 kuna poticaja – ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

Za cjelovitu obnovu može se dobiti i 204.000 kuna poticaja – ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

Fond za zaštitu okoliša lani osigurao sredstva za obnovu 3100 kuća. O tome piše danas GLAS SLAVONIJE

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća vrijedan 300 milijuna kuna, a u gradovima diljem Hrvatske krenule su prezentacije uvjeta sufinanciranja, uputa o potrebnoj dokumentaciji i elektroničkom načinu podnošenja prijave.

Zaprimanje prijava kreće 14. listopada od 9 sati, a osiguranim sredstvima u okviru poziva sufinancira se i cjelovita energetska obnova, kao i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. U planu je sufinancirati mjere toplinske zaštite ovojnice, zamjene stolarije.

Toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financira se sa do 60 posto, i to kućama energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj, odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Iznos sufinanciranja je do 60 posto nepovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Poželjno je, ipak, da obnova bude cjelovita, kazao je Tomislav Ilić, voditelj projekta, na prezentaciji u Osijeku, gdje se okupio velik broj zainteresiranih, odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, a u tom slučaju maksimalan iznos poticaja je čak 204.000 kuna.

– Za njih se, međutim, mogu prijaviti samo kuće energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80 posto nepovratnih sredstava, ovisno o lokaciji – pojasnio je Ilić.

Uvjeti sufinanciranja i potrebna dokumentacija, rečeno je, ostaju isti u odnosu prema godini prije, kao i elektronički način podnošenja. Na javni poziv mogu se prijaviti građani, vlasnici ili suvlasnici kuća, obvezan je uvjet suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave. Do 14. listopada u 9 sati zainteresirani trebaju registrirati svoj korisnički račun kako bi se na vrijeme mogli ulogirati i ispuniti prijavni obrazac te učitati dokumentaciju. Onima koji već imaju spremnu dokumentaciju iz Fonda savjetuju da zbog promjene cijena na tržištu pribave nove ponude izvođača uz objašnjenje da su takve ponude informativnog karaktera te je izvođača moguće kasnije i promijeniti. Dio dokumenata, kao što su Izvješće o energetskom pregledu i Energetski certifikat, vrijedi više godina te ih nije potrebno ponovno izrađivati, osim ako nakon njihova ishođenja na kući nije bilo dodatnih građevinskih radova.

Za one koji nemaju praksu korištenja elektroničkih prijava, Fond sufinancira i korištenje stručne pomoći. Za to je osigurano do 500 kuna, a iznos se isplaćuje s ostalim troškovima energetske obnove. Oni čije prijave budu prihvaćene imat će 24 mjeseca za provedbu planiranih projekata.

Iz Fonda poručuju da su lani osigurali sredstva za obnovu 3100 kuća. Vijest je objavljena na izvornom LINKU

Tomislav Prusina