Što se događa na granici Srbije i Kosova? Policija je istukla trojicu Srba, posvuda su barikade i naoružani specijalci…

Što se događa na granici Srbije i Kosova? Policija je istukla trojicu Srba, posvuda su barikade i naoružani specijalci…

Specijalne postrojbe kosovske policije, naoružane dugim cijevima, već su danima na graničnim prijelazima sa Srbijom

Osiguravaju da se provedu nove odluke Prištine o zabrani ulaska vozilima sa srpskim tablicama.

Vlada je donijela uredbu o recipročnim mjerama, po kojoj vozila sa srpskim tablicama moraju imati privremene kosovske tablice pri ulasku u zemlju. u zemlju čiju neovisnost Beograd ne priznaje, već je i dalje drži svojom odmetnutom pokrajinom. Privremene kosovske tablice vrijede 60 dana i naplaćuju se pet eura.

Kosovski Srbi prosvjeduju protiv te zabrane blokirajući promet na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak. U četvrtak je kosovska policija pretukla trojicu kosovskih Srba, javljaju srpski mediji. Jedan od njih, Dragiša Vlašković, izjavio je iz bolnice za portal kosovskih Srba Kossev da incident nisu “ni s čim izazvali, niti smo mi išli na blokade, išli smo zaraditi neki dinar, ne radiš nigdje”. Tvrde da su išli u sječu drva.

“Mene su tu tukli zbog nekog džipa koji je došao pa je pobjegao. Jurili (su ih) tada, ali ih nisu uhvatili i onda su mene poslije maltretirali da priznam tko je (to bio). Ja nisam vidio tko je tu, iz čista mira su nas tukli, psovali mi majku i oca, rekli mi: ‘Ubit ćemo te, zaklat ćemo te’, ja sam samo šutio i tresao sam se ovako”, ispričao je Vlašković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je, pak, da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica “bez ikakva povoda i razloga” pretukli trojicu Srba u blizini administrativnog prijelaza Brnjak i dodao da su oni “postali mete samo zato što su Srbi” te da Srbija takvo nasilje “neće tolerirati”. Sljedećih nekoliko dana nastavili su se brojni incident.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja objasnio je u ponedjeljak da je njegova vlada donijela novu uredbu, kojoj se Srbi oštro protive, na bazi reciprociteta. Naime, dok je Kosovo dozvoljavalo građanima iz Srbije da se slobodno kreću vozilima sa svojim registarskim pločicama po Kosovu, Srbija ne dozvoljava građanima Kosova da ulaze u Srbiju s registarskim pločicama Republike Kosovo, jer bi to impliciralo da priznaju da je Kosovo neovisna država, piše srpski BBC.

Stoga Srbija prisiljava vozače s kosovskim tablicama da stave privremene tablice za ulazak u Srbiju. Sad je Kosovo uvelo istu mjeru za vozače sa srpskim tablicama. Ni Beograd ni kosovski Srbi, naravno, ne prihvaćaju da se radi o ekvivalentnim mjerama, jer ne prihvaćaju da je Kosovo neovisna susjedna država, s kojom treba normalizirati odnose.

Nakon novih kosovskih odluka proizašla je kriza između Srbije i Kosova, koji 22 godine nakon rata i intervencije NATO-a te 13 godine nakon kosovskog proglašenja neovisnosti ne mogu naći zajednički jezik.

A za razliku od kosovskih Srba koji prosvjeduju protiv ove mjere blokirajući prijelaze, više od šest tisuća njihovih sunarodnjaka iz Srbije pomirilo se s novim pravilima i kupilo privremene kosovske tablice kako bi ušli na Kosovo.

Premijer Kurti tvrdi da njegova vlada nije ni htjela uvesti ovakve mjere Srbima, već da ju je na to natjerao Beograd.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da “zahtijeva povlačenje trupa kosovske policije sa sjevera Kosova i da se situacija vrati u prijašnje stanje tek nakon toga dvije strane mogu otići u Bruxelles da razgovaraju o svemu i, ako je moguće, dogovore se”.

No ako akcija izostane, Srbija će posegnuti za mjerama koje “neće biti bezbolne za drugu stranu” u ekonomskom smislu, zaprijetio je Vučić i optužio Prištinu da ne provodi u djelo Briselski sporazum, postignut pod okriljem Europske unije, po kojem se Priština obvezala na slobodu kretanja, ali i na dozvolu formiranja Zajednice srpskih općina na teritoriju Kosova.

Predsjednik srpske Narodne skupštine Ivica Dačić dodatno je zaoštrio poručivši da “Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje Srba na Kosovu, kao što je to učinila Hrvatska Republici Srpskoj Krajini”. Aludiranje na ponavljanje “Oluje” na Kosovu i inače je retorički manevar kojem srpski političari često koriste u svađama s vlastima na Kosovu.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine, pozvao je na “hitnu deeskalaciju”, prenosi RTL.