Laschet ili Scholz? Ivana Petrović analizira izbore u Njemačkoj i otkriva na koga bi se kladila…

Laschet ili Scholz? Ivana Petrović analizira izbore u Njemačkoj i otkriva na koga bi se kladila…

Kancelarka Angela Merkel povlači se s dužnosti nakon 16 godina. Tko će je naslijediti na čelu najjačeg europskog gospodarstva je neizvjesno. Tko će postati novi kancelar Njemačke – Armin Laschet ili Olaf Scholz?

Iz Berlina se za Dnevnik Nove TV javila Ivana Petrović koja je otkrila vrlo zanimljiv detalj o tome bi li se kladila na Lascheta ili Scholza.

“Nakon jučerašnjih istraživanja ni na jednoga, ni na drugoga. Laschet je dostigao Scholza, svega je jedan posto razlike”, rekla je Petrović. To pokazuje da će izbori biti vrlo neizvjesni, dodala je.

Ljudi se pitaju kako se dogodio veliki skok kod Lascheta, to jest kako se toliko smanjila razlika među dva suprotna kandidata.

“Oni su zadnjih dana krenuli u agresivnu kampanju koja se bazira na rečenici – ‘ne smijemo dopustiti da Njemačka dobije crveno-crveno-zelenu koaliciju’, točnije koaliciju socijalista, zelenih i stranke Linke“, navela je.

Linke po anketama ne stoji dobro, potpora im pada i neizvjesno je hoće li ući u Bundestag. “Pitanje je kome će se ti glasovi rasuti ako ne uđu u Bundestag i kome to može ići u korist”, navodi Petrović.

“Sve su kombinacije moguće”, dodaje.

Ovo su prvi izbori neke članica Europske unije otkad je Velika Britanija napustila Uniju. S druge strane, Hrvatska se ne bi trebala brinuti, ako je suditi po prethodnim suradnjama s Angelom Merkel i Gerhardom Schröderom. “Vanjska politika se u kampanji nije puno spominjala, kao ni europska politika”, objasnila je Petrović.