Ponovno prizori praznih polica, nedostaje niz artikala, a cijene ‘rastu i rastu‘. Najgore je s jednom namirnicom, neki smatraju da je počela globalna nestašica: ‘Ovo je ludnica…‘

Foto:Pexels/Ilustracija

Javlja SLOBODNA DALMACIJA. Police britanskih trgovina živežnim namirnicama sve su praznije zbog nedostatka vozača teretnih vozila i ugljikovog dioksida, plina koji je ključan održavanje svježine pojedinih namirnica, javlja Daily Mail.

Trenutno vlada nestašica salata, začinskog bilja, mlijeka, sira, mesa, ribe, smrznutog graška i gaziranih pića. Upravitelji malih trgovina i velikih trgovačkih lanaca kažu da će morati podići cijene proizvoda kako bi odgovorili na spomenutu krizu. Navodi se tako da će poskupjeti meso, da su veliki hladnjaci u kojima se inače čuva roba prazni te da nema dovoljno pitke vode u bocama.

– Ne dolaze nam dostave. Dok se situacija ne normalizira, kupcima sugeriramo da se okrenu alternativama – rekao je djelatnik jedne londonske poslovnice trgovačkog lanca Asda.

Cijena kave arabice tijekom protekle je godine skočila gotovo 73 posto, a skok se pripisuje suši i velikim hladnoćama koje su tijekom tog perioda pogodile Brazil, najvećeg svjetskog izvoznika kave. Suša i hladnoće ubile su petinu svih biljaka kave u toj zemlji, prenosi Jutarnji.

Poljoprivrednici iz Kolumbije, trećeg najvećeg proizvođača kave u svijetu, ove su godine odbili dostaviti milijun vreća kave jer su htjeli ishoditi veću cijenu otkupa. Stručnjaci vjeruju da je globalna nestašica kave već počela te da bi svijet mogla potresati iduće tri godine. Više na LINKU

DEMOS MEDIA