Petorica pozitivnih na kokain, što se to događa u HV-u?

Petorica pozitivnih na kokain, što se to događa u HV-u?

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja| Foto: MORH/ T. Brandt

Zbog slučajeva petorice vojnika pozitivnih na kokain u proteklih nekoliko mjeseci, postavlja se pitanje što se to događa u Hrvatskoj vojsci. Iz MORH-a poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje jer imaju nultu toleranciju na droge. Javlja HRT

Zbog konzumacije kokaina za dvojicu je pripadnika Oružanih snaga vojna karijera završena.

– Oni su dobili raskid djelatne službe, a za tri ostala pripadnika proces je još u tijeku, kaže Dejan Džidić, zapovjednik u Pukovniji vojne policije OS RH.

Među njima je i vojni specijalac koji je nedavno uhvaćen u tajnoj akciji usred noći. No, za posebnu zabrinutost mjesta nema, ističu iz MORH-a. Sve što se događa u tzv. običnom svijetu, događa se i u vojsci. Nadzori se provode stalno, a dobivaju i dojave o drogiranju.

– Onda idemo na ciljane osobe, kada znamo za osobu imenom i prezimenom, da bismo je mogli dovesti u vezu s tim djelom. A preventivni nadzori se analitički, kada dobijemo nove vojnike, primjerice u Centru za obuku u Požegi, kaže časnički namjesnik Davor Pavlović.

Zbog većeg broja novootkrivenih slučajeva, testiranja su pojačana. Provode se u MORH-u, uz prisutnost svjedoka civila. Ako osoba to želi, testiranje se ponavlja i u zdravstvenoj ustanovi. Sve se najstrože nadzire, kako ne bi bilo pogreške.

– U tom slučaju vodimo ga doktoru, ako ne prihvaća naše rezultate. Doktor će izvaditi krv i urin i sve će se to pohraniti u korporij Vojne policije, dodaje Pavlović.

Ako su pozitivni, prijavljuju se Vojno-stegovnom sudu, koji odlučuje o kazni. Oni koji odbiju testiranje također dobivaju stegovnu prijavu. Broj pozitivnih među testiranim vojnicima ne raste, tvrde u MORH-u.

– Smatramo da je to na istoj razini otprilike, nema nikakvih povećanja ni smanjivanja, jednostavno provodimo nadzore i na temelju dostavljenih rezultata reagiramo, dodaje Džidić.

MORH tvrdi da su ovi slučajevi izolirani i da nitko nije namjeravao prodavati drogu, nego su kokain, čini se, sankcionirani vojnici imali za osobnu uporabu. Je li razlog konzumacije droga preopterećenost, nemogućnost nošenja s odgovornošću na poslu ili nešto treće, tek će se istražiti.0 seconds of 1 minute, 50 secondsVolume 100%