Upravo: Vrhovni sud smanjio kaznu Sanaderu, HDZ osuđen zbog Fimi medije

Upravo: Vrhovni sud smanjio kaznu Sanaderu, HDZ osuđen zbog Fimi medije

Bivšem premijeru zatvorska kazna je smanjena s osam na sedam godina

Vrhovni sud RH smanjio je kaznu na sedam godina bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu. Nepravomoćnom presudom bio je osuđen na osam godina zatvora. Doznaje TELEGRAM

Ostale žalbe su odbijene. Te su tako potvrđene kazne bivšem HDZ-ovom rizničaru Barišiću od dvije godine i 10 mjeseci, a nekadašnjoj blagajnici HDZ-a Branki Pavošević od godinu dana i četiri mjeseca zatvora.

HDZ je potvrđena novčana kazna od tri milijuna i 500 tisuća kuna, te je zaključeno na im se oduzima 14.609.000 kuna. Umanjena je za oko milijun kuna iznos koji se oduzima Sanaderovoj obitelji.

Sanaderova grupa za kriminal

USKOK je tvrdio da je bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a okupio svoje suradnike kako bi mu pomogli da iz javnih poduzeća, preko poslova s marketinškom agencijom Fimi media, izvlači novac za sebe i crne fondove HDZ-a. Optužnicom je bila obuhvaćena i sama politička stranka.

Afera Fimi media počela se rasplitati još u kolovozu 2010. godine. Tada je uhićena vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, a par mjeseci kasnije i Mladen Barišić, tadašnji šef Carinske uprave i rizničar HDZ-a. Pred kraj godine na listi osumnjičenih našao se i Ivo Sanader.

Unosni poslovi s javnim firmama

Istražitelji su gradili mozaik odnosa u vrhu HDZ-a i među direktorima javnih poduzeća koji su, kako su tvrdili od početka, od Sanadera dobili nalog da sklapaju unosne poslove s marketinškom agencijom Nevenke Jurak. Ona je, prema USKOK-u, samo morala poslati ponude za organizaciju raznih događanja, a ugovori su se, navedeno je u optužnici, sklapali neovisno je li nekoj javnoj firmi ili ministarstvu takav posao bio potreban.

Važno je bilo da se fakture plate, a zatim je iz Fimi medije, prema USKOK-ovoj rekonstrukciji, novac izvlačen prosljeđivan u crne fondove HDZ-a. Dio si je, prema optužnici, uzeo sam Sanader. Sve se to, naveo je USKOK, događalo od kraja 2003. do 2. srpnja 2009., kada je Sanader dao ostavku na mjesto predsjednika hrvatske Vlade.

Tko je sve priznao krivnju?

U sjeni dugotrajnosti ovog procesa u kojem je 2014. bila donijeta prva nepravomoćna osuđujuća presuda, a koju je Vrhovni sud godinu dana kasnije ukinuo, ostala je činjenica da je nekoliko okrivljenika odgovornost za vlastite kriminalne uloge u aferi Fimi medija odmah priznalo. Riječ je o dvoje vlasnika privatnih tvrtki koji su se nagodili s USKOK-om još 2012. godine. Vlasnica tvrtke koja je sudjelovala u izvlačenju sredstava preko lažnih faktura priznala je da je dio novca zadržavala za sebe, a dio je predavala za HDZ. Nakon priznanja, dobila je 11 mjeseci zatvora te je obvezana vratiti dva milijuna kuna. Njezina tvrtka dobila je i novčanu kaznu od 15 tisuća kuna.

Vlasnik firme koja je također sudjelovala u ovoj ilegalnoj shemi nagodio se na šestomjesečnu zatvorsku kaznu i povrat 1,8 milijuna kuna državi. Njegova tvrtka morala se, prema nagodbi s USKOK-om, ugasiti.

Ivo Sanader već se nalazi u zatvoru jer mu je u travnju 2019. Vrhovni sud Rh dosudio šest godina zatvora zbog afere Planinska. Još se očekuje konačna odluka o slučaju Ina-MOL gdje je dobio šest godina zatvora, dok je šef mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora, te u aferi Hypo u kojoj je zbog ratnog profiterstva dobio nepravomoćno dvije i pol godine zatvora.