Miki Manojlović za Bjelovarac.hr – Došao je trenutak da i ja nastupim na BOK festu i to s predstavom koja mi iznimno mnogo znači

Miki Manojlović za Bjelovarac.hr – Došao je trenutak da i ja nastupim na BOK festu i to s predstavom koja mi iznimno mnogo znači

Javlja BJELOVARAC.hr. Miki Manojlović večeras prvi put nastupa u bjelovarskom Dom kulture pod okriljem BOK festa. Ovaj veliki glumac, a skroman čovjek, iza sebe ima iznimno veliki broj vrhunskih kazališnih i filmskih uloga.

Njegova dva filma su osvojila Zlatnu palmu, a jedan je bio nominiran za Oscara. Sa samo 22 godine glumio je ‘Hamleta’, a prije tri ‘Kralja Leara’, najveća glumačka dostignuća. U samo jednom filmu u bivšoj Jugoslaviji gledalo ga je više od milijun ljudi u kinima. U glumačkom smislu, sa samo 35 godina imao je Europu na dlanu. Radio je iznimno puno i to s najboljima, a Francuska mu je prije četiri godine dodijelila Orden umjetnosti i književnosti u rangu viteza za doprinos u korist francuske kulture.

Sve navedeno je samo mali isječak njegove bogate karijere. S druge strane, Miki Manojlović je jednostavan čovjek koji će, recimo, nazvati i javiti da bus malo sporije vozi i da je, kako je rekao jučer, tek stigao do jednog sela po imenu Kaniška Iva te da nažalost izgleda neće stići do 18 sati kada je dogovoren intervju. Također će i s velikom emocijom i drhtavim glasom pričati o svojoj pokojnoj prijateljici i velikoj glumici Miri Furlan koja je napisala scenarij za predstavu ‘Dok nas smrt ne razdvoji’ koja je njemu bila režiserski prvijenac, a u kojoj ujedno i glumi.

Klanjao sam se Miri Furlan

-Bjelovarčani će večeras imati priliku vidjeti predstavu ‘Dok nas smrt ne razdvoji’ čiji scenarij potpisuje Mira Furlan. Tu njezinu dramu sam pročitao prvi put kada sam snimao film ‘Cirkus Columbia’. Scenarij me istinski duboko dotaknuo i u tom njezinom scenariju sam prepoznao ogromne kazališne mogućnosti. Kako se kaže kod nas u svijetu kazališta i filma, počeli smo ozbiljno kopati po tom komadu, mjesecima smo radili i napravili smo predstavu koje je ozbiljna, koja nema lagani karakter, koja je unutarnja i koja secira ljudske odnose u 70-im godinama u Zagrebu – priča nam Manojlović. Kaže da u ovoj drami ima i dio osobne priče Mire Furlan.

-Miri Furlan sam se uvijek duboko klanjao. Njezinoj iskrenosti, inteligenciji, talentu, ljudskosti, ženstvenosti, senzualnosti, specifičnosti. Bila je posebna. Strašno nas je sve pogodila njezin smrt prije devet mjeseci. Ova njezina predstava i dalje živi, no istina je da su Hrvatska i prije svega Zagreb imali problem s Mirom Furlan i nisu joj se odužili ni na jedan način. Mene čudi zašto ovaj komad nije prvo igran u Zagrebu to jest zašto Mira kao Hrvatica nije imala priliku raditi ovu predstavu u Zagrebu, već je komad o Zagrebu iz 70-ih morao biti stvaran u Beogradu. To je apsurdno – emotivno priča Manojlović.

Na pitanje što ga je privuklo da nakon velike glumačke karijere ode u redateljske vode kaže.

-Da sam htio biti režiser bio bi to odavno, ali nisam htio. No, kada sam pročitao ovaj scenarij rekao sam, ma ovo se jednostavno mora postaviti na kazališne daske. Mora postojati ozbiljan razlog zašto želite režirati komad u kojem i glumite. Ako imate želju biti režiser i glumac zato da bi bili glumac, to nije dobro. Moj razlog je bio scenarij Mire Furlan – priča Manojlović i nastavlja.

Veza s Bjelovarom – više pročitajte na LINKU

DEMOS MEDIA