Danas obilježavamo 30. obljetnicu pogibije heroja Domovinskog rata general bojnika Blage Zadre…

Danas obilježavamo 30. obljetnicu pogibije heroja Domovinskog rata general bojnika Blage Zadre…

Danas se obilježava 30. godišnjica tragične pogibije general bojnika Blage Zadre, heroja Trpinjske ceste. S početkom u 9.30 na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar vijence će položiti brojne delegacije, među kojima i delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Sabom. 

U 11 sati u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služit će se sveta misa zadušnica za general bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu.

U 12 sati na Trpinjskoj cesti uslijed će prigodni program “Heroj Trpinjske ceste nakon čega će krenuti mimohod do mjesta pogibije general bojnika Blage Zadre.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izaslanik je predsjednika Vlade na tom događaju. 

Na Trpinjskoj cesti ratne 1991. svi su konci bili u rukama legendarnog ratnog zapovjednika Blage Zadre.

– Čovjek velikog srca, istinski domoljub, čovjek iz naroda i čovjek koji je vodio svoje vojnike osobnim primjerom, komentirao je za Zadru svojevremeno bivši ministar obrane Damir Krstičević.

Na vijest da je jugovojska krenula preko Trpinjske ceste prema Borovu naselju, Blago je krenuo prvi.

– Oni su uletjeli jednostavno ispred mitraljeskog gnijezda i nažalost izgubio je život, prisjeća se vukovarski branitelj Tomislav Josić. “Za mene je to bio početak kraja. Kad je Blago poginuo, kola su krenula nizbrdo”, dodao je jednom prilikom.

Blago Zadro sad počiva uz sina Roberta na Vukovarskom memorijalnom groblju. Javlja HRT