Milanović zaprijetio Plenkoviću: ‘Ako ne povučete tu odluku, počet ću s blokadom svega!‘

Milanović zaprijetio Plenkoviću: ‘Ako ne povučete tu odluku, počet ću s blokadom svega!‘

Ako Banožić ne povuče tu odluku, počet ću sve blokirati! Taj čovjek će biti vraćen u službu – rekao je Milanović

Predsjednik Zoran Milanović otvorio je novu frontu s Andrejom Plenkovićem i Vladom. Povod za sukob bilo je umirovljene vojnog brigadira Elvisa Burčula, o kojemu je odlučio ministar obrane Mario Banožić.

Milanović je još jučer putem priopćenja oštro napao Banožića, a danas je i otvoreno zaprijetio Plenkoviću. Javlja Jutarnji list

– Ako Banožić ne povuče tu odluku, počet ću sve blokirati! Taj čovjek će biti vraćen u službu. Obuzdaj, skrbniče, svog jarana – rekao je Milanović, koji je danas bio na komemoraciji u povodu obilježavanja 30. obljetnice stradanja civila u Baćinu.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ustvrdio je da je ministar Banožić nekolicini njegovih suradnika u neformalnoj prilici rekao da vojnog brigadira Elvisa Burčula “ne želi više vidjeti”.

– Motiv za umirovljenje je osobna osveta. Njegovo umirovljenje treba obrazložiti, a ne da se netko iskaljuje na tom čovjeku. Za (Elvisa Burčula) do jučer nitko nije čuo. To je čovjek s vojnim putem. Vojničina. Pusti ga da ode u mirovinu kao čovjek – ustvrdio je Milanović.

– Netko svjesno izaziva nered. Dok sam meta samo ja – tu sam. Ali kad krenu dirati u vojnike, dekorirane vojnike, vojnike koji se direktno tiču mene. Radi se o postrojbi koja osigurava mene i ministar si dopusti da tu osobu šikanira. Točno se zna što se događa, nemojte to raditi, to je jadno. Koji je razlog da se ponižava jednog brigadira Hrvatske vojske, kakva je to poruka, to je poruka HDZ će vam krojiti karte – dodao je predsjednik.

– Premijer se pravi da se ništa ne događa, a sve se zna, obavještavali su ga. Iz nekoliko je pravaca je zasut informacijama. Ovo je ružna vrsta manipulacije i obračuna preko leđa jednog časnika – rekao je Milanović te dodao da će u petak tražiti da se sastane Vijeće za obranu zbog zabrinjavajućeg materijalnog stanja u Oružanim snagama. – Imamo stanje na koje se upozorava, dopisi kruže, ali ništa se ne poduzima – dodao je predsjednik.

– Ovdje se radi samo o Plenkoviću, ne Banožiću. Banožić je politički beskućnik – rekao je Milanović.

Predsjednik je tijekom obraćanja medijima više puta konstatirao da će odgovoriti na, kako je rekao, iskaljivanje na vojnom brigadiru Burčulu.

– Predsjednik je vrhovni zapovcjednik, ministar to nije. Ministar ima velike ovlasti. Može upravljati ljudskim sudbinama. Tko uzburka njegov osjećaj važnosti, može mu se zamjeriti. Ovo što se događa je nemoralna teška zloupotreba zakonske ovlasti – rekao je Milanović te dodao da se u Vladi na poziciji državnoj tajnika nalazi aktivni general: “To da se riješi odmah, da ne bih ja morao rješavati.”

– Hoćete sad da naprvim Bartolomejsku noć u vojsci, da koristim svoje ovlasti – rekao je Milanović te dodao: “Ono što tražim će se dogoditi, ta osoba će se vratiti i ići će u mirovinu dostojanstveno. Brigadir za godinu dana ići dostojanstveno u mirovinu.”

Milanović je upitan misli li da je ovo premijerova osveta za Vrhovni sud. – Moguće – rekao je predsjednik.

Predsjednik je rekao da je moguće da će se cijepiti trećom dozom cjepiva protiv covida-19, ali da će provjeriti razinu antitijela.