Mučki su ih poubijali, a kad se dolinom Une počeo širiti smrad, bagerom su ih zgurali u jame…

Mučki su ih poubijali, a kad se dolinom Une počeo širiti smrad, bagerom su ih zgurali u jame…

U selu Baćin nalazi se druga najveća masovna grobnica nastala za vrijeme Domovinskog rata nakon Ovčare. Prije točno 30 godina srpska paravojska smaknula je najmanje 56 civila, mahom žena i staraca

Kad su 1997. posmrtni ostaci ubijenih civila u Baćinu ekshumirani čak su i sudski vještaci doživjeli šok. Potpuno zdrobljene lubanje, odvojena tijela, trup na jednoj strani, noge na drugoj, ruke na trećoj…isprepletena tijela ležala su jedna preko drugih. Natiskana. Izlomljena, deformirana i raskomadana u više dijelova. Pišu 24sata

Sudski vještak prof. dr. Dušan Zečević, dugogodišnji predstojnik Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu sudjelovao je 1997. na ekshumaciji žrtava iz masovne grobnice i njihovoj identifikaciji. On je s još četvoricom kolega došao iz Zagreba u Baćin, postavili su šatore i krenuli raditi ekshumaciju za koju kaže da mu je bila jedna od najtežih. Žrtve su bile zakopane plitko i nagurane bagerom jedni preko drugih, kaže nam, pa je ekshumacija i identifikacija bila jako teška. Kao da se radi o lutkama, ali otrcanim lutkama.

– Sjećam se dobro, bio je krasan sunčan dan, lijepo vrijeme, ali je posao bio izuzetno težak. Mukotrpan. Naime, grobnica se nalazila odmah uz samu obalu rijeke, puno tijela na malom prostoru koja su ležala jedna preko drugih. Kako su tiskana bagerom jako plitko to su bila trula isprepletena mrtva tijela, malo i smrznuta i bilo ih je jako teško izvlačiti. Nastao je velik problem kod njihovog vađenja, a bilo je iznimno teško spojiti i dijelove a i razdvajati dijelove. Bager odvoji komad noge, ruku, pa je to teško spajati – ispričao nam je svojedobno u razgovoru prof. Zečević koji je nakon ekshumacije u Baćinu izvršio pregled 11 tijela.

Puko iživljavanje nad nemoćnim ljudima

Uzrok smrti su bile uglavnom strijelne rane, kaže nam, a ozljeđivanja tijela nastala su prilikom ukopa na tako grub način. To je, rekao je Zečević, bio puno teži posao nego onaj koji su on i njegova ekipa radili na Ovčari i to baš zbog tog načina na koji su tijela pokopana.

U grobnici, koja je otkrivena 1997. godine, bilo je 56 žrtava ubijenih na današnji dan prije 30 godina.

O zločinu u Baćinu kraj Hrvatske Dubice na Banovini premalo se zna, stravičan zločin široj javnosti gotovo je nepoznat, a počinitelji su nekažnjeni. A u Baćinu se nalazi druga najveća masovna grobnica u Domovinskom ratu nakon Ovčare.

Više pročitajte OVDJE