Policija istražuje Gabrijelu Žalac…

Policija istražuje Gabrijelu Žalac…

TELEGRAMU je iz MUP-a službeno potvrđeno kako policija provodi kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te iz svojih neslužbenih izvora saznaju kako se istražuju sumnje o preplaćenom poslu izrade softvera o kojem je spomenuti portal pisao i ranije.

Policija je prije nekoliko tjedana, 27. rujna, s nalogom za pretres ušla u Ministarstvo  gdje je zaplijenila dio kompjuterske opreme i dokumentaciju.

Tvrtka Ampelos 2018. dobila je od Ministarstva regionalnog razvoja, kojim je tada upravljala Gabrijela Žalac, unosan posao na razvoju Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Ugovor je bio vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a, a Telegram je ustanovio da je taj iznos bio daleko veći od prave vrijednosti naručenog. Naime u poslovnim knjigama Ampelosa pronašli smo trošak izrade sustava koji je iznosio 2,9 milijuna kuna. Pojednostavljeno, softver koji je koštao 2,9 milijuna kuna, Ministarstvo gospođe Žalac platilo je 13 milijuna.

Prvi plan Ministarstva bio je na taj projekt potrošiti  5.764.800 kuna. Potom su 2017. procijenili vrijednost na 9 milijuna i 860 tisuća kuna, da bi na kraju, 2018., završili na spomenutih 13 milijuna, odnosno 16 s PDV-om. Apelos je tada bio u blokadi i imao je samo jednu zaposlenu osobu.

Nekoliko tjedana prije policije, 9. rujna, u Ministarstvo su došli i zaposlenici Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) koji su zapečatili dio ureda. Telegramu su odgovorili kako zbog čuvanja tajnosti ne mogu komentirati i odgovarati na upite oko slučajeva koje možda istražuju.

Putem zajedničke ponude s tvrtkom InfoDom Ampelos je došao do posla s Ministarstvom, ali prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo financija, novac je u cijelosti uplaćen na račun Ampelosa.

Već idući dan s tog računa je povučeno 10,8 milijuna kuna: 8,5 milijuna kroz isplatu dobiti i plaćanja poreza na dobit, te 2,3 milijuna kuna kroz pozajmnicu jedinom zaposleniku. Nakon plaćanja poreza, dakle, u ruke vlasnika i direktora, Marka Jukića, otišlo je 9,2 milijuna kuna.

Vlasnik tvrtke je pokušao demantirati Telegramovo otkriće rekavši da je iskorišten za edukaciju u trajanju godinu dana te da ga nije podigao. Ipak, 15. siječnja 2019. je potpisao odluku kojom je kompletna dobit išla vlasnicima odnosno njemu.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije do objave teksta nije odgovorilo na poslani upit.