Djeca neće ići u školu oko blagdana? Božinović najavio i pojačanu kontrolu nošenja maski

Djeca neće ići u školu oko blagdana? Božinović najavio i pojačanu kontrolu nošenja maski

Razmotrit će se škole, jer skoro četvrtina novozaraženih dolazi iz školskog sustava, da vidimo kako iskoristiti nadolazeće blagdane, da se možda oko tih dana ne ide u školu, ali o tome će se još razgovarati, rekao je šef Stožera. Prenosi NOVI LIST

Danas prijepodne u Banskim dvorima članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite sastali su se s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem. Izjavu nakon sastanka dao je ministar Davor Božinović, javlja N1

“Analizirali smo situaciju s koronakrizom u Hrvatskoj. Brojevi rastu, i brojevi novozaraženih i hospitaliziranih. To je nešto što smo najavljivali, ako dođe jesen, kad ljudi počnu više boraviti u zatvorenom moguće je očekivati porast novozaraženih.

To smo uvijek kombinirali s našim preporukama i pozivima građanima da se u što većem broju cijepe jer osim toga ne postoje neke posebne aktivnosti koje se mogu koristiti u ovoj situaciji.

Oni koji su cijepljeni, ne znači da je to 100% zaštita, ali mogu učiniti najviše što nam je znanost dala kao rješenje, a to je da ublaže teže oblikee.

Ide pojačana kontrola mjera, naročito maski u zatvorenom prostoru.

Razmotrit će se škole, jer skoro četvrtina novozaraženih dolazi iz školskog sustava, da vidimo kako iskoristiti nadolazeće blagdane, da se možda oko tih dana ne ide u školu, ali o tome će se još razgovarati.

Ako pitate za covid potvrde, ne razmatramo ih na način na koje se primjenjuju u Europi s obzirom na činjenice da države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj epidemiološkoj situaciji”, kazao je Božinović.

Najvažnije što moramo shvatiti je da ako držimo distancu, nosimo maske u zatvorenom, klonimo se velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, ako se navečer malo opusti društvo – to su sve situacije u kojima se možete zaraziti”, naglasio je.

Ministar je dodao da je “najbolja obrana pridržavanje epidemioloških mjera”.

“Cjepivo je besplatno i svatko tko želi izbjeći teže oblike bolesti će se cijepiti. Cjepiva ima dovoljno i mislimo da je to najbolji pristup u ovoj krizi koja je ozbiljna. Ovi brojevi novozaraženih će se sigurno odraziti i na broj hospitaliziranih”, kazao je Božinović. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA