IVAN MIŠKOVIĆ BRK, Titov general iz Premanture navršio 101 godinu i poručio: Od jedne zemlje koja je bila nešto, sada ih imamo šest koje nisu ništa!”

IVAN MIŠKOVIĆ BRK, Titov general iz Premanture navršio 101 godinu i poručio: Od jedne zemlje koja je bila nešto, sada ih imamo šest koje nisu ništa!”

Dobar dio života proveo sam uz petrolejsku lampu, a danas razgovaram s unucima preko skypea. Potpuno sam svjestan svog stanja i godina, ali mi je srce mlado. Imam snage da još malo izdržim. Nekoć najmoćniji čovjek vojnih sigurnosnih službi Jugoslavije i Titov prvi i jedini specijalni savjetnik za sigurnost, general, Premanturac Ivan Mišković zvani Brk jučer je navršio godinu više od jednog stoljeća. Sva mu sila ljudi i dalje želi čestitati rođendan, pa mu se javljaju čak i nepoznate osobe iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Rođendan je, međutim, proslavio u uskom krugu obitelji i prijatelja, ali je ipak ponovno pristao na intervju s nama. Nakon što smo posljednji put razgovarali prije točno godinu dana, i dalje je izuzetno lucidan i za jednog 101-godišnjaka izuzetno dobrog zdravlja. Javlja GLAS ISTRE

Da zabune ne bude, njegova sjećanja i kapital povijesnih svjedočanstava neće otići u zaborav. Jedan od najpoznatijih povjesničara naših prostora Andrej Bader s generalom Miškovićem surađuje već dugi niz godina, a ta je sinergija do sada iznjedrila dvije povijesno značajne autobiografske knjige, dok je treća, a možda ne i zadnja, trenutno u štampi. Samo je pitanje tjedana kada će ugledati svijetlo dana.

– Uhvatili ste me u povoljno vrijeme, danas se osjećam jako dobro. Inače me zna pogoditi svaka malo jača promjena vremena, kaže general nakon razgovora koji se protegnuo na gotovo sat vremena. Pričao je o novoj knjizi, bratu Milanu, nedavno preminulom generalu Branku Mamuli koji je također imao 101 godinu, geopolitičkoj situaciji na Balkanu, neugodnim iskustvima s Jovankom Broz, pa i tajnama njegove dugovječnosti, ovogodišnjim lokalnim izborima i mnogočemu drugom.

– Prvo, sretan vam rođendan. Kako se osjećate i kakvo vam je zdravlje?

– Prvo vam moram reći da sam potpuno svjestan svog stanja i godina, ali mi je srce mlado. Imam snage da još malo izdržim. Do sada sam, pak, prebolio sve što se moglo preboljeti. Difteriju i upalu pluća u djetinjstvu, u partizanima opet upala pluća, pjegavi tifus, pa razna ranjavanja, lom ramena u prevrtanju amfibijskog vozila, karcinom abdomena nakon rata, te na koncu dva moždana i dva srčana udara. Često se pitam koji su razlozi tako dugom životu.

– Veliku ulogu u tome imao je i vojnički život koji ste vodili.

– Je, ali nije presudno. I prije rata, ulaskom u ilegalni komunistički pokret, živio sam po strogim pravilima takvih pokreta, što zahtjeva ogromnu disciplinu. Imaš dva života, onaj svakodnevni, a drugi tajni. Nakon toga dolazi rat, a život u partizanima iziskivao je također prilagođavanje strogim pravilima. Ukratko, cijeli sam život morao biti vrlo discipliniran. Konačno, bio sam u braku 67 godina. Da se malo i našalim – kao ateist živim kršćanskim životom.

– Imate li još koju tajnu dugovječnosti?

– Da, a zove se prilagodba. Već dugo vremena živim i u prošlosti i u sadašnjosti. Ravnoteža među njima održava moju mentalnu kondiciju. Također, shvatio sam da bez promjena nema života, pa se zato stalno prilagođavam. Pa i lani sam vam rekao da sam dobar dio života proveo uz petrolejsku lampu, a danas razgovaram s unucima preko skypea. Vijest je na izvornom LINKU

DEMOS MEDIA