Dobio je nagradu ‘Ponos Hrvatske‘, i predsjednik Mesić stisnuo mu je ruku zbog onog što je učinio, a zimu će prespavati na klupi u splitskom parku… U Banovini mu ne mogu pomoći jer ‘nije dovoljno siromašan‘?!

Dobio je nagradu ‘Ponos Hrvatske‘, i predsjednik Mesić stisnuo mu je ruku zbog onog što je učinio, a zimu će prespavati na klupi u splitskom parku… U Banovini mu ne mogu pomoći jer ‘nije dovoljno siromašan‘?!

Alenku Baraču ponovno prijeti život na ulici. Grad Split prestao mu je plaćati najam nečega što je u njihovim papirima zavedeno kao stan, a kad će ponovno početi plaćati, ne zna se. Moguće nikad. Donosi SLOBODNA DALMACIJA

Sirotinje, kažu nam u Banovini, ima puno, a Alenko, tvrde, nije najgori slučaj. Pitamo ih tko je sastavio skalu siromaštva prema kojoj jedni upadaju na popis sirotih, a drugi s njega ispadaju, ali ne dobivamo odgovor. Tako je, kako je. Alenko Barač je ispao s popisa. Sad se sastavlja novi pa će se uskoro znati tko je veća sirotinja od koga. A do tada, krepaj Alenko. Ili spavaj na klupi. Ne bi ti bilo prvi put. Pokrij se Slobodnom Dalmacijom, koja te preko veze pokušava ugurati na listu kojoj ne pripadaš.

Ne šalimo se. Nimalo. Upravo to smo čuli u Gradu. Upravo tako nam je rečeno. Da preko veze pokušavamo Alenku Baraču srediti socijalni stan i da Alenko Barač, čovjek koji ne posjeduje ni pedlja zemlje, čak ni one najcrnje, nije dovoljno siromašan.

– Rekli su mi da se strpin do trećeg miseca, da bi se tad moglo znat jesan li proša – gorko će Alenko.

Prijavio se na natječaj za najveću splitsku sirotinju i sad čeka. Strepi da ne ostane ispod crte. A sluti da će ostati.

– Najteži slučajevi dobit će socijalni stan, i to prema novom pravilniku koji je upravo donesen i koji je najbolji u državi – decidirani su u Gradu.

Ne možemo vam, nažalost, prenijeti cijeli razgovor s Banovinom jer je bio neslužben, ali nam je jasno dano do znanja kako administracija gradonačelnika Ivice Puljka “neće pristati na medijske ucjene”.

– Ne očekujte od Grada da na temelju novinskih članaka donosi odluke – poručeno nam je.

Rekosmo, prava šteta što ne možemo cijeli razgovor objaviti. Čuli smo, naime, i da Grad za svu sirotinju – oko 250 registriranih socijalnih slučajeva – nema novca. A novca nema jer “preko 80 posto proračuna ode na hladni pogon, na održavanje i plaće”.

A čuli smo i da je “sramotno pričati o pojedinačnim slučajevima”. I da pišući o Alenku Baraču otvaramo prostor pogodovanju.

Pokušali smo objasniti da se problem socijale ne može generalizirati, da se pisanjem o pojedinačnim slučajevima najbolje prokazuju mane sustava, da je svaka sudbina drukčija, da se ljudska tuga ne može izmjeriti, ni birokratizirati, ali sve je bilo uzalud.

Upućeni smo na koncu na Magdu Vrvilo, pročelnicu za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju, od koje ćemo, rečeno nam je, dobiti službeni odgovor o slučaju koji nas zanima. I dobili smo ga.

Upit smo poslali u jutarnjim satima srijede 20. listopada, a odgovor smo dobili u popodnevnim satima petka 22. listopada. Zamoljeni smo da se strpimo i oprostimo na kašnjenju zbog vrlo važne sjednice Gradskog vijeća. Prihvatili smo zamolbu i odgodili objavu teksta. Zbog ovog odgovora:

“Obavještavam vas kako Grad Split postupa u ovom slučaju kao i u svim drugima sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi i općim aktima Grada Splita.”

Dakle, iscrpno i vrijedno čekanja. U potpisu Magda Vrvilo. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA