Epidemiolog Rončević: Šire uvođenje COVID potvrda bilo bi motivacija za cijepljenje

Epidemiolog Rončević: Šire uvođenje COVID potvrda bilo bi motivacija za cijepljenje

Na području dnevnih incidencija ponovno bilježimo dosta visoke brojke, 346 novooboljelih pripada jednoj stagnaciji na visokooj razini ovog drugog vrha četvrtog vala epidemije. Ista situacija je manifestirana u opterećenju KBC-a Rijeka gdje imamo 75 do 80 bolesnika na dnevnoj razini. Bolnica se reorganizira očekujući potrebu za dodatnim kapacitetima, rekao je Dobriša Rončević, glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije, gostujući u emisiji “Studio 4”. javlja jutros HRTV

Rončević je rekao da su dvije skupine stanovnika najzahvaćnije – radnoaktivno stanovništvo od 25 do 64 godine te djeca koja su slabo procijepljena, sa svega 7,5 posto.

– Nismo osobito zadovoljni s napredovanjem procesa cijepljenja u toj skupini, voljeli bismo da i ona bude zaštićenija od izostanaka sa školskih i drugih aktivnosti, rekao je.

25 posto novozaraženih dolazi iz školskog sustava. Sve se više razmišlja o prelasku na online nastavu. O tome razmišlja i istarski stožer. Rončević je rekao da su svjesni toga da je održavanje nastave u školskom ambijentu vrijednost koju treba braniti do zadnjeg momenta.

– Za sada, unatoč dosta velikom broju učenika koji su zbog bolesti ili samoizolacije izostali iz škole mislimo da je još uvijek vrijednost sačuvati nastavu. Ako bismo išli ograničavati aktivnosti koje možda i značajnije doprinose razvoju epidemije, onda bismo dali prednost ograničenjima takvih aktivnosti, a škole bismo ostavili eventualno za neki sljedeći krug. To su samo razmišljanja, ona će dobrim dijelom ovisiti o Nacionalnom stožeru i ministarstvu, a na nama je vodimo bitku dok god je to održivo, rekao je Rončević.

Ako dobiju mogućnost da sami sudjeluju u odlučivanju kao županija, rekao je Rončević, onda će razmotriti mogućnost prelaska na online nastave. U preeliminarnim razgovorima na regionalnoj razini, dodaje, nisu zauzeli stav koji bi ih motivirao da što hitnije poduzmu takvu mjeru.

– Nadam se da nećemo zbunjivati javnost i da ćemo odluke donositi što većim konsenzusom svih koji trebaju odlučivati i da ćemo ići s jednoznačnim mjerama, a ne mjerama koje ćemo provoditi s figom u džepu i bez pripreme, poručio je.

Koliko je opasan delta plus soj?

Upitan koliko je opasna pojava delta plus soja, Rončević je rekao da će pratiti sekvencioniranje u Hrvatskoj. Za sada taj soj nije zabilježen u Hrvatskoj, ali jest u našem susjedstvu te je samo pitanje vremena, naglasio je Rončević, kada će se on proširiti.

– Još uvijek nije poznato hoće li ovaj vrhunac četvrtog vala stvoriti dovoljno dobar kolektivni imunitet koji će ograničiti brzo širenje delta plus soja. Ono što znamo o njemu iz iskustava drugih zemalja i radova, jest da on ima nešto veći potencijal širenja od same delta varijante zahvaljuući mutacijama koje su se pojavile na izvornom soju. To nas treba zabrinuti, ali s obzirom da smo sada na vrhuncu vala, možemo očekivati da ćemo se stvaranjem određenog kolektivnog imuniteta s prebolijevanjima možda donekle obraniti od ponovno nadovezanog novog vala koji bi taj virus prouzročio, rekao je epidemiolog Rončević. 

Kako motivirati ljude na cijepljenje? Više na LINKU

DEMOS MEDIA