Ljevica je u krizi, a više od polovice ispitanih Hrvata ima pozitivan dojam o Tomaševiću: Evo i čime su građani najmanje zadovoljni

Ljevica je u krizi, a više od polovice ispitanih Hrvata ima pozitivan dojam o Tomaševiću: Evo i čime su građani najmanje zadovoljni

Stiglo je novo istraživanje Crobarometra koje je za Novu tv provela agencija IPSOS. Prenosi ZAGREB INFO

Hrvatska demokratska zajednica može biti zadovoljna. Iza nje je najteži mjesec u 3 desetljeća ove stranke. Presudom Vrhovnog suda u aferi Fimi Media postala je prva politička stranka s presudom za političku korupciju. No, ako se pita građane, njima to nije bitno. HDZ mjesec završava s potporom od 30,9 posto, baš kao i posljednjih godinu dana više-manje isti rejting.

Ljevica pak proživljava krizu. SDP se nakon tri desetljeća raskolio u Hrvatskom saboru, a MOŽEMO u gradu Zagrebu koji vodi upada iz greške u grešku. SDP u novi početak ide s potporom od 12,2 posto. To je pad u odnosu na mjesec prije. MOŽEMO je mjesec završio s potporom od 11,2 posto i oni su od kolovoza u padu. Tada su uživali potporu od 15,6 posto i bili drugi izbor Hrvata.

MOST kao 4.opcija ima 8,2 posto potpore. Domovinski pokret s novim predsjednikom Ivanom Penavom također je na novom početku i mjesec završavaju s potporom od 4,5 posto.

STRANKE BEZ KOJIH SE NE MOŽE VLADATI

Ostale stranke su i dalje ispod 5 posto i prolaska u Hrvatski sabor. Tako HNS i HSS mjesec završavaju s potporom od 2 posto. Istu potporu od 2 posto ima i CENTAR. Živi zid je na 1,9, Hrvatski suverenisti na 1,7, IDS je na 1,6 i Hrvatska demokršćanska stranka na 1,2.

Sve ostale stranke od ljevice do desnice zajedno imaju 6,1 posto. Tu su tako HDZ-ovi partneri SDSS na 0,5, HSLS na 0,4, Reformisti na 0,3 posto, a oporbeni Glas na 0,3 posto.

Zanimljivo da je i dalje velik broj neodlučnih, točnije njih 14,6, i taj broj od srpnja raste. Može se reći kako je to treća grupacija u zemlji.

VLADI SE NE VJERUJE – ZEMLJA PESIMISTA

Nema bitnih promjena kod građana kada ih se pita što misle o radu Vlade, ali i o smjeru kojim ide Hrvatska. Tako i dalje 59 posto građana ne podupire rad Vlade, a njih 34 posto ga podupire. Ne zna njih 7 posto.Slično je i sa smjerom kojim ide Hrvatska. Većina njih, odnosno 67 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 24 posto da idemo u dobrom smjeru, ne zna njih 9 posto. Samo su HDZ-ovi birači optimisti.

MILANOVIĆU RASTE POTPORA ZA RAD

Predsjednik Milanović može biti zadovoljan. Većina građana, njih 54 posto, podupire ga u radu. Mjesec prije taj broj je bio 45 posto. Ne podupire ga 36 posto, ne zna njih 10 posto.

Ovo je treći najbolji rejting u godinu dana. Očekivano, velika većina birača oporbe podupire rad Predsjednika, a njima se pridružila i većina HDZ-ovih birača. Tako njih 52 posto podupire kako Zoran Milanović radi.

TKO JE NAJPOPULARNIJI POLITIČAR?

Zoran Milanović opet je najpopularniji političar u zemlji. O njemu pozitivan dojam ima 59 posto građana, a njih 33 posto ne dijeli to mišljenje. I tu Predsjednik bilježi rast potpore.
Tomislav Tomašević djelomice može biti zadovoljan. Većina građana, njih 52 posto, ima o njemu pozitivan dojam, a njih 28 negativan. No on je u slobodnom padu.

Andrej Plenković mjesec zaključuje s 41 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 51 posto ima negativan dojam o premijeru.

Božo Petrov malo je popravio osobni rejting i sada o njemu pozitivno misli 45 posto građana, a njih 37 posto negativno. Peđa Grbin može računati na 25 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 53 posto misli suprotno.

TKO SU NAJPOPULARNI POLITIČARI KOD TRI VODEĆE STRANKE?

HDZ-ovim biračima i dalje je prvi izbor Andrej Plenković s 90 posto potpore. Potom Gordan Jandroković sa 71 posto i prvi put među biračima vodeće stranke Zoran Milanović bio bi treći izbor s 52 posto.

Kod SDP-ovih birača Milanović je pak prvi izbor s potporom od 85 posto, zatim je tu Tomislav Tomašević sa 69 posto i Peđa Grbin sa 60 posto. Tomislav Tomašević je lider lijevo-zelene koalicije s 93 posto, zatim je tu Zoran Milanović sa 77 posto i na kraju Dalija Orešković sa 62 posto.

OCJENA TRIJU INSTITUCIJA

Sve tri institucije su u ovom mjesecu popravile svoj rejting. Tako Ured Predsjednika dobiva 3,01 ili „TROJKU“, Vlada dobiva 2,47 ili „DVOJKU“, a Hrvatski sabor 2,11 ili „DVOJKU“.

NAJVEĆI PROBLEMI ZEMLJE

Za većinu građana i dalje je najveći problem gospodarstvo. To prioritetom za politiku vidi 18 posto građana, zatim nezaposlenost za 16 posto. Korupcija na visokoj razini za 12 posto građana najveći je problem u zemlji. Tu je i korona, koja je za 10 posto građana problem, i na kraju siromaštvo s 9 posto.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu, obuhvaćen je 981 građanin metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška je +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA