Ravnatelj HRT-a zbog kojeg je oporba blokirala rad Sabora prvog radnog dana počastio kolege pićem. Je li strah od velikih čistki bio prenapuhan?

Ravnatelj HRT-a zbog kojeg je oporba blokirala rad Sabora prvog radnog dana počastio kolege pićem. Je li strah od velikih čistki bio prenapuhan?

ako mu radni odnos na HRT-u počinje od srijede, Robert Šveb, novi glavni ravnatelj HRT-a, već je u petak viđen na zagrebačkom Prisavlju, kada je na trećem katu tzv. upravne zgrade svoje bivše, ali i buduće kolege s HRT-a počastio pićem. Temom se bavi SLOBODNA DALMACIJA

Šveb je, podsjetimo, godinama radio na HRT-u, gdje se zaposlio kao informatički tehničar još tijekom studija, a nakon diplome nastavio je raditi na HRT-ovu odjelu informatike kao sistemski inženjer. Prije 21 godinu potom je otišao s HRT-a na koji se vratio 2005. godine, na poziv tadašnjega glavnog ravnatelja Mirka Galića kojemu je bio savjetnik za tehnologiju i razvoj.

Kratko vrijeme bio je i ravnatelj Informativnog programa, u doba kada je urednica bila Hloverka Novak Srzić, a glavne zvijezde Siniša Kovačić, Dražen Majić, Branka Kamenski…

Šveb je s HRT-a ponovo otišao tri godine kasnije, kada nije uspio svojoj televizijskoj kući osigurati prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva. Premda je to tada bio velik skandal, sudeći prema sadašnjim reakcijama HRT-ovaca – kojeg kolege, otkako se doznalo da im je baš on novi glavni ravnatelj, zovu Robi – malo koga to sada više zanima.

– Robi je tada časno postupio, jer je tadašnjem ravnatelju Vanji Sutliću ponudio ostavku. Uz to, treba znati i da je jedan od uvjeta natječaja da se prenosi rukomet bio i HD signal, koji HTV tada nije imao. Da smo ga išli nabavljati u tako kratkom vremenu, za nas bi to tada bio ogroman trošak – kaže nam jedan od HRT-ovih urednika koji je u petak nazdravio sa Švebom, čiji se prvi poslovni potezi na Prisavlju nestrpljivo očekuju.

– U petak uopće nismo razgovarali o poslu, nego o uobičajenim sitnicama, zdravlju, životu, djeci… – kaže nam urednica na HRT-u od koje doznajemo da se Šveb u zgradi pojavio i u ponedjeljak. Ovaj put nije bilo pića dobrodošlice, a svi pretpostavljaju da je došao rješavati papirologiju. Što se tiče Šveba, urednici i novinari ne očekuju neke radikalne promjene.

– Malo je vjerojatno da će se ponoviti ono što se zbilo kada su na čelo HRT-a zasjeli Domagoj Novokmet ili Siniša Kovačić – pretpostavljaju novinari.

Podsjećaju da je Novokmet 2012. godine u samo nekoliko dana smijenio četrdesetak ljudi, poput Stjepana Baloga, Dražena Majića, Joze Barišića, Siniše Kovačića, Ivana Jabuke, Dražena Miočića, Brune Kovačevića, Sandre Križanec…

Četiri godine kasnije, odnosno 2016. godine, Kovačić je također u nekoliko dana smijenio dvadesetak ljudi, među kojima su bili Saša Runjić, Lamija Alečković, Hrvoje Zovko, Sanja Mikleušević-Pavić, Stipe Alfier…

– Mislim da će se Šveb prije svega baviti organizacijom HRT-a te se truditi da zaposlenicima osigura što bolje radne uvjete, a publici bolji javni servis. No to ne znači da smjena uopće neće biti – kaže nam jedan urednik, koji podsjeća na to da Šveb sada, u što kraćem roku, treba raspisati interni natječaj za ravnatelja poslovnih jedinica Program, Produkcija, Tehnologija i Poslovanje.

Naime, nakon smjene Kazimira Bačića dosadašnji ravnatelji – Renato Kunić, Damir Novinić, Zvonimir Jukica i Mislav Stipić – postali su vršitelji dužnosti, a u ovom trenutku samo Šveb zna hoće li se u budućnosti nastaviti baviti dosadašnjim poslovima. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA