Tomašević: Imenovano novo Upravno vijeće Srebrnjaka, uskoro natječaj za ravnatelja

Tomašević: Imenovano novo Upravno vijeće Srebrnjaka, uskoro natječaj za ravnatelja

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za medije otkrio je da su imenovani novi članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebhrnjak te da će uskoro biti raspisan natječaj za ravnatelja/icu. Detalje donosi HRTV

– Što se tiče Upravnog vijeća DB Srebrnjak imenovao sam četiri nova člana – za predsjednika prof. Gorana Tešovića, Danka Velimira Vrdoljaka, Danielu Širinić te Snježanu Pavlovski. To znači da će se u najkraćem roku dogoditi sjednica UV Srebrnjak i donijeti odluku o raspisivanju novog natječaja za ravnatelja DB Srebrnjak.

– U bolnici Sveti Duh za predsjednika sam imenovao prof. Darka Kaštelana, dijabetologa. Zatim Anu Bobinac, Davora Katavića, te Branka Ančića. Vezano za KB Sveti Duh uskoro će biti raspisan natječaj za ravnatelja bolnice budući da aktualnom ravnatelju istječe mandat početkom siječnja.

– U Domu zdravlja Zagreb Istok: Tina Grgić, Helena Kereta, te Šime Smolić. Tu je trenutno u tijeku natječaj za ravnatelja.

Imenovani su i članovi vijeća u Poliklinici za srčane bolesti te Specijalnoj bolnici Goljak.

– Očekujemo niz natječaja za ravnatelje zdravstvenih ustanova, rekao je Tomašević.

– Želim reći nešto i o javnom pozivu za pomoć za obnovu nekretnina koje su oštećene u potresu u Zagrebu. U 2020. je odobreno 250 prijava, a u 2021. je bio drugi poziv i ukupno je bilo 834 prijave. Radi se o pomoći do 50.000 kuna po kući. Ukupno do sada će u ovoj godini biti isplaćeno 22 milijuna kuna, do kraja godine bi to moglo doći do 30 milijuna kuna, rekao je.

Nabava drobilica

Novinari su Tomaševića pitali u kojoj je fazi nabavka drobilica za Jakuševac i što je sa studijom utjecaja na okoliš.

– Za drobljenje glomaznog otpada potrebno je ishoditi dozvole i taj postupak je u tijeku. Iz te perspektive poštovat ćemo ono što je po zakonu potrebno i to je razlog zašto niti unajmljena drobilica još nije konzumirana. Što se tiče kupljenih drobilica, one su kupljene no postoji rok za prodavače da dobave drobilice, po uvjetima natječaja to je šest mjeseci, no dobili smo informaciju da bi to moglo biti oko tri mjeseca, rekao je Tomašević.

Što se tiče odvoza biootpada, novinare je zanimalo hoće li posao biti dodijeljen C.I.O.S. grupi.

– Rok za žalbu je 28. listopad. Dosad nije bilo žalbi, ako tako i bude, onda će odluka biti konačna, rekao je Tomašević.

– Jasno je da dok Zagreb ne izgradi sortirnicu, da će što se tiče plastike morati surađivati s privatnim poduzećima i koja će ponuda biti najpovoljnija ta će tvrtka dobiti posao.

Izgradnja kompostane i sortirnice

Upitan imaju li rokove za izgradnju kompostane i sortirnice, Tomašević je rekao kako se nada da će to biti u najkraćem moguće roku te naglasio da se radi o višegodišnjim projektima.

– Nakon što izgradimo sortirnicu, moći ćemo dobar dio te plastike koja se odvaja prodavati. Uskoro će ići pozivi za kompostane i sortirnice, natječaji od strane ministarstva gospodarstva. Kad kažem uskoro, mislim na prvi kvartal 2022. Tu bi grad Zagreb trebao biti spreman s projektima.

Na pitanje je li izgledno da će C.I.O.S. dobiti posao, Tomašević je rekao da ne može reći što je izgledno.

– Svaki put kad surađujemo s bilo kojom privatnom firmom, moramo raspisati natječaj i odabrati najbolju ponudu, dodao je.

Obnova javnih zgrada

Govorio je i o obnovi javnih zgrada.

– Imamo četiri kategorije javnih zgrada. Škole su u prvoj fazi išle u hitnu sanaciju, a onda imamo 13+1 objekata koji idu u cjelovitu obnovu, rekao je.

– S obiteljskim kućama je manji problem jer nemamo neriješene imovinsko-pravne odnose. Vezano za višestambene zgrade u povijesnoj jezgri zgrada, mislimo da bi se trebalo ići blok po blok, a ne svaka zgrada točkasto, zbog preusmjeravanja prometa i osiguravanja lokacija, da se to radi u suradnji s Fondom odnosno ministarstvom graditeljstva. Čekamo da obnova privatnih zgrada, jer ona u pravom smislu riječi nije ni krenula. Očekujemo od novog zakona, po kojem se financiranje prebacuje na državu, da se ta obnova ubrza.

Upitan kad će se Zagreb vratiti  stanje prije potresa, Tomašević je rekao:

– Obnova će sigurno trajati godina, ali moramo vidjeti da ona zaista krene. Ja to ne vidim kao vraćanje u neko normalno stanje jer obnovu vidimo kao unaprjeđenje grada, a ne vraćanje u prvobitno stanje. Konstrukcije moraju biti otpornije na potrese u odnosu na prvobitno stanje. Pokušavamo napraviti cjelovitu obnovu. I to mislim da bi se u zakonu još moglo raspraviti, da se građane potakne da rade cjelovitu obnovu, a ne samo konstrukcijsku, rekao je.

Prelazak na online nastavu?

– To ćemo dogovarati s Ministarstvom obrazovanja. Situacija nije dobra. Pozivam sve građane da se cijepe i da poštuju mjere. I sami smo rekli da nismo za neka zatvaranja, ali činjenica je da jako raste broj zaraženih. Ono što se jasno vidi je da više od tri četvrtine onih koji su na respiratorima nisu cijepljeni, rekao je.

– Što se tiče nastave, vidite da traje rasprava i u samoj Vladi oko praznika i online nastave. I dalje ćemo se koordinirati s Ministarstvom, ali zasad ostaje kako je, rekao je Tomašević.

Pad rejtinga

– Što se tiče pada rejtinga, to su neke prolazne kategorije. Gleda se rezultat na kraju utakmice, a ne u sredini. Bitno je da ostvarimo ciljeve koje smo si zadali. Što se tiče novih članova Uprave Holdinga, oni će biti na sjednici Gradske skupštine i ondje će odgovarati na pitanja zastupnika, rekao je gradonačelnik.

Organizacija Adventa

– Došlo je više od 200 prijava za 90-ak lokacija, još tjedan dana će se one analizirati i onda će se vidjeti hoće li se ići u novi krug ili će se ostati na ovom broju kućica, rekao je.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je o osnivanju radne skupine koja će se baviti organizacijom i pripremom Adventa u Zagrebu.

Radna skupina koordinirati će između gradskih ureda, turističke zajednice i niza zainteresiranih strana radi što bolje organizacije i izvedbe Adventa, kazala je Dolenec. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA