UPOZORENJE EKONOMISTA SANTINIJA: Tomašević ne može voditi Zagreb bez pomoći ovog čovjeka!

UPOZORENJE EKONOMISTA SANTINIJA: Tomašević ne može voditi Zagreb bez pomoći ovog čovjeka!

U novom broju tjednika 7dnevno, ekonomist Guste Santini objavio je kolumnu u kojoj se osvrće na dvostruko puknuće vodovodne cijevi na Selskoj cesti.Vijest donosi ZAGREB INFO

“Bila je to sjajna prilika da se otvori pitanje stanja i problema gradske infrastrukture. Umjesto otvaranja tog prevažnog pitanja, priča se svela na dnevnu informaciju koja je popunila informativni prostor. Nisu se javili stručnjaci koji su morali progovoriti o zabrinjavajućem stanju infrastrukture, ne samo u Zagrebu nego i u ostalim gradovima. Možda je struka i progovorila, ali javni mediji nam to nisu prenijeli”, rekao je.

Puknuće vodovoda dobro je upozorenje, kako gradskoj, tako i centralnoj vlasti, govori dalje pa dodaje kako Zagreb, toliko važan političarima, postaje problem. “Ne bilo kakav problem, nego problem svih problema”, navodi.

“Problem Zagreba je očekivan. Studentima ekonomije, pa prema tome i ekonomistima, poznato je da rast veličine naselja prati progresivan rast troškova njegove infrastrukture da bi naselje uopće funkcioniralo. Drugim riječima, infrastruktura grada od 200 tisuća stanovnika košta mnogo više od dvaju gradova od 100 tisuća stanovnika. Izraz više valja identificirati kao dramatično više. Kad se godinama ne održava infrastruktura, smanjuje se vrijeme njezine eksploatacije. Svim je građanima grada Zagreba poznato da se u mreži gubi polovina vode. Znamo da kanalizacija ne funkcionira, jednako kao što ne funkcioniraju sustavi koji osiguravanju grijanje i toplu vodu. Amortizacija koja se obračunava koristi se za neke druge potrebe i kad dođu problemi, grad Zagreb ostaje na “suhom” upravo onoliko koliko to odluči centralna vlast. Ovo ne navodim kako bih rekao da centralna vlast ne vodi brigu o jedinicama lokalne uprave i samouprave. Ovo govorim samo zato da ukažem kako postojeća raspodjela sredstava na relaciji lokalne i centralne vlasti može jedino generirati dodatne probleme. Vlada Andreja Plenkovića javno je rekla da će pomoći gradu Zagrebu na način i u opsegu kao i ostalim jedinicama samouprave. Međutim, ravnopravnost grada Zagreba s ostalim jedinicama uprave i samouprave neće riješiti problem”, ističe dalje.

“Međutim, moje je mišljenje kako bi valjalo izvršiti inventuru stanja infrastrukture u svim većim gradovima Lijepe Naše na temelju koje bi se postavila dijagnoza i nužna terapija gdje je to potrebno. To bi bila državnička odluka premijera Andreja Plenkovića. Gradovi bi se mogli planski razvijati i tako pridonijeti dinamiziranju gospodarskog razvoj”, tvrdi Santini koji zaključuje kako je upravo premijer osoba bez koje gradonačelnik ne može voditi grad. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA