KAKO JE MOGUĆA OGROMNA NAVALA NA SKUPE STANOVE? Evo koliko građana si to zapravo može priuštiti

KAKO JE MOGUĆA OGROMNA NAVALA NA SKUPE STANOVE? Evo koliko građana si to zapravo može priuštiti

Iako je novogradnja sve skuplja i skuplja, potražnja je nikad veća. U prvoj polovici godine izdano je više od 6.700 građevinskih dozvola, a prodano je gotovo 2.400 stanova. To je ujedno rekord u posljednjih nekoliko godina. Javlja ZAGREB INFO

Cijena kvadrata u Zagrebu je oko tri tisuće eura, a na nacionalnoj razini, cijena se u prosjeku kreće oko 2 tisuće eura. Nakon potresa, stanovi u centru prodaju se nešto teže, no novogradnja, usprkos vrtoglavim ciframa, brzo plane, otkrila je Biserka Domazet iz agencije za nekretnine.

Tako će primjerice na jednoj atraktivnoj lokaciji, niknuti stotinjak stanova s cijenom kvadrata od čak pet tisuća eura, a već u samoj najavi gradnje, javit će se tisuću zainteresiranih kupaca. Na rast cijena nekretnina utjecalo je poskupljenje građevinskih materijala kao i energenata, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Darko Horvat upozorio je da nema alata koji bi mogli obuzdati određene poremećaje koji se događaju.

“Nedostatak građevinskih radnika i niske kamate na stambene kredite također dižu cijene stanova. Tu je još i povećanje raspoloživog dohotka stanovništva, programa subvencioniranja i permanentna potražnja jednog dijela bogatijih koji štednju spremaju u nekretninsku imovinu”, ističe Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb za HRT.

Na socijalne nejednakosti upozorava čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji tvrdi da za godišnju plaću većina građana Hrvatske može kupiti svega 7 kvadrata stana. Iako Hrvati štede, većinu ušteđevine drži svega 20 posto imućnijih građana, a 50 tisuća građana na računu ima preko milijun kuna pa su im nekretnine isplative. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA