RQ-180 – izvidnička bespilotna koja službeno ne postoji….

RQ-180 – izvidnička bespilotna koja službeno ne postoji….

Kad je Iran 20. lipnja 2019. iznad Perzijskog zaljeva oborio američku izvidničku bespilotnu letjelicu RQ-4A Global Hawk BAMS-D (Broad Area Maritime Surveillance – Demonstrator) svjetski su mediji počeli objavljivati da tadašnji američki predsjednik Donald Trump razmatra oružanu odmazdu. Triton je u trenutku obaranja bio u međunarodnom zračnom prostoru i nadgledao pomorski promet kroz Hormuški tjesnac. Iran je, naravno, tvrdio da je Triton bio u njihovom zračnom prostoru te da su ga oborili PZO raketnim sustavom Raad. Po njegovim tvrdnjama Trump je prvo zapovijedio odmazdu no onda je odustao jer bi američki napad najvjerojatnije doveo do iranskog odgovora s nesagledivim posljedicama (najvjerojatnije obustava pomorskog prometa Hormuškim tjesnacem i globalne energetske krize). Tako se američki odgovor na obaranje Global Hawka ograničio samo na verbalne proteste.Iako je obaranje Global Hawka bio politički vrlo riskantan potez Teherana, s tehničke strane nije bio neko veliko iznenađenje.

Izvidnička bespilotna letjelica RQ-4 Global Hawk razvijena je devedesetih godina prošlog stoljeća. RQ-4 je vrlo velika letjelica (raspona krila 39,9 m i dužine 14,5 m) koja se stoga vrlo dobro vidi na radarima. Najbolja odlika joj je što operativno djeluje na visinama većim od 15 000 metara. Međutim, ako protivnik ima PZO raketni sustav dometa 150 km koji može djelovati do 27 000 metara relativno će je lako oboriti.

Po naknadnim izvještajima oboreni je Global Hawka bio u vlasništvu američke ratne mornarice koja se nadala da će biti siguran sve dok se nalazi u međunarodnom zračnom prostoru. I oni su bili itekako svjesni da Iran raspolaže PZO raketnim sustavima koji ga mogu oboriti (uz Raad iransko ratno zrakoplovstvo ima i ruski S-300PMU-2 Favorit). Za djelovanje u zračnim prostorima s vrlo velikim rizikom SAD-e ima izvidničku bespilotnu letjelicu RQ-180 Shikaka.RQ-180 je tajan projekt i, za sada, službeno ne postoji iako se stalno pojavljuju nove fotografije. Djelo je stručnjaka tvrtke Northrop Grumman i po svemu sudeći dijeli puno tehničkih rješenja i tehnologija s najnovijim američkim strateškim bombarderom B-21 Raider (više o ovom bombarderu možete pročitati u Hrvatskom vojniku broj 634).O RQ-180 zna se vrlo malo. Kao i Raider pokreću ga dva motora.

Procjene su da mu je raspon krila oko 40 metara te da ima operativni plafon djelovanja od 18 000 metara. Oblikovan je tako da ima minimalan radarski odraz, navodno najmanji na svijetu. Dolet mu je jednak ili veći od prije spomenutog Global Hawka – 23 000 km ili više. S obzirom na uporabu dva motora i brzina krstarenja mu je zasigurno veća od Hawkove (570 km/h) te je oko 900 km/h.Zanimljivo je da neki izvori navode da je letjelica opremljena AESA radarom iako bi njegova uporaba otkrivala ne samo prisustvo već i poziciju letjelice. Ono što je sigurno da su ugrađeni elektro-optički i elektronski motrilački sustavi. Zasigurno i satelitski datalink za nadzor leta i prijenos podataka u realnom vremenu.

Početak razvoja vjerojatno datira u 2008. godinu. Kao osnova za razvoj poslužio je demonstrator tehnologija X-47B. Neki izvori navode da je RQ-180 u operativnoj uporabi od 2009. godine, što je malo vjerojatno. Znatno realniji podatak je 2015. godina. Nagađa se da je znatan broj Shikaka razmješten na Guamu te da im je primarno područje djelovanja iznad Kine. Jedna od fotografija navodnog RQ-180 snimljena je iznad Filipina dok se je letjelica vraćala prema Guamu. Zanimljivo je da američko ratno zrakoplovstvo i ratna mornarica imaju zrakoplovne baze na otočkju Okinava, koji je znatno bliže Kini od Guama. No Okinava je i gusto naseljeno otočje s oko 1,5 milijuna Japanaca od kojih mnogi nisu oduševljeni prisustvom američkih snaga. Kako ekonomija Guama skoro potpuno ovisi o američkim vojnim bazama (turizam je dotukla pandemija COVID-19) to se područje smatra puno sigurnijim.

Piše vojni analitičar Mario Galić