BRIGA ZA DIVLJE ŽIVOTINJE Zagreb će dobiti objekt za zbrinjavanje zaštićenih vrsta kojima je potrebna pomoć

BRIGA ZA DIVLJE ŽIVOTINJE Zagreb će dobiti objekt za zbrinjavanje zaštićenih vrsta kojima je potrebna pomoć

U Skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu održana je konferencija za medije na kojoj su zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok i voditeljica projekta Davorka Maljković predstavili projekt „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza” koji je sufinanciran sredstvima Europske unije. Javlja ZAGREB INFO

Projekt je pokrenut sa svrhom unaprjeđenja kvalitete sustava zbrinjavanja životinja i značajan je za Grad Zagreb, kao i za Ustanovu Zoološkog vrta grada Zagreba. To je prvi objekt koji će osiguravati smještaj i zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta.

Zbrinjavanje ozlijeđenih, iscrpljenih ili oduzetih zaštićenih vrsta konačno će podrazumijevati poseban objekt, tzv. oporavilište, koje će se sastojati od specijaliziranih prostora površine veće od 1300 m2. U prizemlju objekta bit će zbrinuti napušteni psi, po prvi puta u pojedinačnom smještaju, a na katu ozlijeđene i iscrpljene divlje životinje s područja Grada Zagreba te strogo zaštićene vrste iz cijele Hrvatske, kao i one oduzete u prekograničnom prometu.

“U objektu će se nalaziti suvremena karantena i veterinarska ambulanta, nabavit će se vozilo prilagođeno prijevozu životinja, oprema za hvatače i oprema za označavanje životinja koje se puštaju u prirodu. Modernizacija III je posebna jer objedinjuje stručno znanje iz dva dijela naše Ustanove, s jedne strane Skloništa i s druge strane Zoološkog vrta. Neće biti jednostavno, ali to je dobar put za daljnji razvoj.”, izjavila je Davorka Maljković, voditeljica projekta.

Zajednički rad Zoološkog vrta grada Zagreba i skloništa Dumovec u okviru Ustanove za zbrinjavanje životinja traje već dvanaest godina, no na ovom projektu će se to partnerstvo prvi put pokazati u praksi. Osim unaprjeđenja sustava zbrinjavanja životinja, ovaj projekt gradi se s ciljem povećanja svijesti o važnosti očuvanja divljih vrsta što je posebno naglasio ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, Damir Skok. O konkretnom značaju projekta za zajednicu tvrdi:

„Oporavilište u sklopu Ustanove djeluje od travnja 2017. godine, a već je prve godine djelovanja skrb pružena 140 životinja. Svake godine broj je samo rastao pa je tako kroz iduće tri godine u oporavilištu koje djeluje u sklopu naše ambulante zbrinuta 941 životinja.“
Događaju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji je istaknuo važnost očuvanja zelene infrastrukture te značaj projekta za grad Zagreb i njegove građane:

„Zadovoljstvo mi je prisustvovati javnoj prezentaciji ovog projekta, a posebno me raduje činjenica da je ovo samo jedan od nastavaka suradnje Europske unije i Hrvatske u projektima održive zajednice. Povećanjem kapaciteta ove ustanove Oporavilišta, ojačava se i kapacitet grada Zagreba u rješavanju otvorenih pitanja s kojima se naši građani susreću, a tiču se zbrinjavanja životinja – uzevši u obzir da je naš grad urbana zelena sredina koja je, osim kućnim ljubimcima, dom i mnogim divljim životinjskim vrstama.“

Projekt je rezultat specifičnih znanja koja su udružili djelatnici iz dva dijela Ustanove: Zoološkog vrta i Skloništa za nezbrinute životinje s područja skrbi o divljim i egzotičnim životinjama i kućnim ljubimcima.

„Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koordinira rad jedanaest oporavilišta u Republici Hrvatskoj, a iz Kohezijskih fondova će se financirati još šest projekata. Naš glavni cilj su konkretni rezultati projekta, a osim pružanja posebne skrbi i zbrinjavanja zaštićenih, ozlijeđenih i krijumčarenih životinja, cilj je i podići svijest građana o postojanju nezbrinutih životinja koje nisu samo ljubimci, već spadaju u gore navedene kategorije“, izjavila je Ida Partl iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Projekt se provodi u razdoblju od 01.07.2020. do 30.06.2023.godine, a ukupna vrijednost  iznosi 22.745.090,65 kuna, od čega je 6.000.000,00 kuna sufinancirano sredstvima EU. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA